De kruising tussen een Labrador en een Berner Sennen heet een Boulab. Met deze kruising had men tot doel om de leergierigheid van de Labrador te kruisen met het karakter van de Berner Sennen hond.
Het resultaat is een vriendelijke, gehoorzame, toegewijde, kalme en intelligente hond.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!
Hoe ziet de kruising Labrador Berner Sennen hond eruit?
Bij deze kruising weet je nooit zeker hoe de hond eruit komt te zien. Maar je kunt er wel van uit gaan dat het een grote hond is. Omdat beide honden gespierd en sterk zijn, zal de kruising ook een sterke hond zijn.
Over de vacht en de kleur van de vacht kun je nog niets zeggen. De hond kan een langharige of een kortharige vacht. De kleur kan zwart met wit zijn, chocoladebruin of blond. Ook zie je vaak bij deze hond dat er drie verschillende kleuren in de vacht voorkomen.
Afmeting en gewicht van de kruising Labrador Berner Sennen
Deze hond zal een schofthoogte hebben die ligt tussen de 50 tot 75 centimeter. Een groot verschil dus. Het is helemaal afhankelijk van welke genen de overhand zullen krijgen in de pup. Voor het gewicht geldt hetzelfde. Je moet denken aan een gewicht tussen de 25 en de 50 kilogram.
Pas als de pup volwassen is weet je het zeker. Voor die tijd kun je al wel een inschatting maken van de uiteindelijk grootte van je hond, door goed op de groei in zijn gewicht en afmeting te letten.
Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Labrador (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het karakter van de kruising Labrador Berner Sennen
De pups uit deze kruising zullen een mix zijn van de karakters van de Labrador en de Berner Sennen. Hoogstwaarschijnlijk zijn de honden vriendelijk en echte familiehonden. Het is een loyale hond en ze willen graag een onderdeel zijn van het gezin. Houd ook rekening met een actieve hond die veel beweging nodig heeft.
De kruising zal leergierig zijn en makkelijk te trainen. De hond heeft wel een consequente en liefdevolle opvoeding nodig. Daar moet je direct mee beginnen. Deze hond wil namelijk graag weten waar hij aan toe is.
De Boulab kan goed met kinderen en met andere dieren overweg. Je moet ze hier wel direct aan laten wennen. Dat moet dus een onderdeel van hun socialisatie zijn. Laat kleine kinderen nooit alleen met de hond.
Omdat de hond nogal groot en heel sterk is, kan het gebeuren dat de hond een klein kind omver loopt of per ongeluk pijn doet. Het is daarom nooit verstandig om kinderen alleen te laten met deze hond.
De kruising Labrador Berner Sennen opvoeden
Een goede opvoeding van deze hond begint met een goede socialisatie. Een combinatie van goede socialisatie en een goede opvoeding is de puppycursus. Tijdens deze cursus leert je hond hoe hij om moet gaan met andere dieren.
Ook leert hij omgaan met andere mensen. En heel belangrijk, hij leert luisteren naar zijn baas. Nadat je hond de basiscommando’s heeft geleerd is het tijd om nog enkele vervolgtrainingen te volgen met je hond. Je zult zien dat je je hond hier ook echt een plezier mee doet. De honden vinden de cursus vaak geweldig.
De gezondheid
In veel gevallen zie je dat een kruising vaak gezonder is dan de twee afzonderlijke rassen. Dat komt omdat de pup het beste van de twee ouders meekrijgt. Toch kan het voorkomen dat deze hond toch aan ziekten lijdt, die je ook veel ziet bij de Labrador of bij de Berner Sennen.
Beide hondenrassen hebben last van heup- en elleboogproblemen. Dat komt omdat het grote rashonden zijn. De kans is dan dus aanzienlijk aanwezig dat ook jouw kruising deze problemen zal krijgen. Kijk daarom altijd goed naar de ouders van de pup.
Als zij al moeilijk lopen doordat zij deze aandoening hebben, dan is de kans groot dat de pups hier ook last van krijgen.Ook is de kans op hartproblemen aanwezig. Dat komt vaker voor bij grote honden. En deze kruising valt ook onder de grote honden, vooral als hij veel weg heeft van de Berner Sennen hond.
De gemiddelde levensverwachting van de kruising Labrador Berner Sennen hond is 6 tot 10 jaar. De Labrador wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar en de Berner Sennen 6 tot 8 jaar. Het is verstandig om altijd de gezondheid van de beide ouders van de pup te controleren. Je kunt de fokker hier ook naar vragen. In veel gevallen kan hij je precies vertellen of één van de ouderdieren een erfelijke aandoening heeft.
Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Labrador
Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De vachtverzorging
De kruising Labrador Berner Sennen hond zal veel haren. Je hond heeft waarschijnlijk een dubbele vacht en lange haren. Dus je zult zijn vacht intensief moeten verzorgen. Regelmatig borstelen en kammen is noodzakelijk. Hiermee haal je de losse haren uit de vacht en je voorkomt klitten.
De Labrador is gek op water, maar het kan zomaar voorkomen dat jouw kruising daar niet zo van houdt. Als je de hond in bad doet om zijn vacht te verzorgen, dan kan het zijn dat hij dat niet leuk vindt. Toch kan het wel goed zijn voor de vacht van je hond om deze af en toe te wassen met een goede hondenshampoo.
Een Boulab pup kopen
Een pup van een Labrador en Berner Sennen kun je niet bij iedere fokker kopen. Het is geen erkend ras en er zal dus ook geen officiële fokker zijn van deze honden. Je zult dus een intensieve zoektocht moeten houden. Je kunt fokkers van Labradors of van Berner Sennen vragen of zij iemand weten die fokt in deze kruising.
En dan is het natuurlijk wachten op een nestje pups.
Als je niet per se een pup wilt, dan zou je ook in de asielen kunnen kijken of daar een kruising van deze twee rassen zit. Houd er wel rekening mee dat een hond uit het asiel vaak wel wat extra problemen met zich meebrengt. Je zult dan wel extra tijd en aandacht moeten schenken aan de heropvoeding van je hond.
Koop je een pup bij een fokker, let er dan op dat je geen pup koopt bij een broodfokker. Deze pups zijn vaak veel zwakker en zullen tijdens hun leven meer kans hebben op het ontwikkelen van ziekten.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?
Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!