Home | De Labrador: alles wat je over deze hond wil weten

De Labrador: alles wat je over deze hond wil weten

⏱ Leestijd: 9 minuten

De Labrador Retriever kent iedereen. Deze hond is een allemansvriend. Hij is enorm populair. En dat is ook niet zo vreemd. De Labrador is enthousiast, gehoorzaam en een echte gezinshond. De hond moet natuurlijk wel goed opgevoed worden.

Doe je dat niet, dan krijg je alsnog een ongeleid projectiel. Maar met een beetje inspanning heb je aan de Labrador een leuk gezinslid. De Labrador is gek op bewegen en heeft dus ook voldoende beweging en uitdaging nodig.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De geschiedenis van de Labrador

Oorspronkelijk komt de Labrador Retriever uit Newfoundland. Dat ligt in Canada. Vroeger waren de Labradors vooral geliefd bij de Engelse adel, daar werden ze ingezet als jachthond. Vandaag de dag zijn de Labradors in Nederland razend populair. Dat komt ook door zijn karakter. De Labrador is een perfecte gezinshond, als hij goed gesocialiseerd en opgevoed is.

De Labrador stamt af van de St.-John’s-Hond. Deze hond werd in Newfoundland gebruikt voor de visvangst. De Labrador werd in eerste instantie in Engeland gefokt voor de eendenjacht. Vaak zaten die eenden in moerassige gebieden. De Labrador is een echte waterhond. Dat kun je zien aan zijn zwemvliezen tussen zijn tenen.

Het uiterlijk van de Labrador

Als je naar de Labrador kijkt, dan zie je een stevig gebouwde, actieve hond. Van origine is de Labrador een jachthond, voor zowel op het land als in het water. Ze hebben hangende oren en een vrij dikke staart. Die staart wordt ook wel otterstaart genoemd. Dat is vast omdat de hond zich ook zo goed kan redden in het water.

De rasstandaard van de Labrador

Als je de rasstandaard van de Labrador leest dan lees je het volgende: ‘Een sterk gebouwde, korte hond met een brede schedel, een brede borst en ribben en een brede achterhand. Een kenmerkende middellange otterstaart die zeer dik is bij de aanzet en geleidelijk toeloopt in een punt.

De staart is rondom bekleed met een korte dikke vacht, hierdoor krijgt de staart de ronde vorm’. Je leest ook nog dat de vacht kort en dicht is, zonder golf. Dat de vacht vrij hard aanvoelt en dat de Labrador een weerbestendige ondervacht heeft.

De kleur van de vacht is: zwart, geel, lever/chocoladekleurig. De Labrador mag een kleine witte vlek op de borst hebben. De blonde Labrador kwam vroeger niet zo vaak voor. In de jaren 70 werd deze kleur echt populair. In eerste instantie werd de bruine kleur gezien als fout. Pas later is de bruine kleur toegevoegd aan de rasstandaard van de Labrador Retriever.

De ideale schofthoogte van een reu is 56 tot 57 centimeter en van een teef 54 tot 56 centimeter. Het gemiddelde gewicht ligt tussen de 29 en de 35 kilogram. Vaak is de reu dus iets groter dan de teef, maar dat verschil is soms niet met het blote oog te zien. Gemiddeld wordt de Labrador 12 jaar oud.

Het karakter van de Labrador

De Labrador is natuurlijk zo ontzettend populair om zijn geweldige karakter. De hond staat erom bekend vriendelijk en opgewekt te zijn. Deze hond is niet eenkennig en ze zijn graag bij mensen in de buurt. De Labrador kun je makkelijk trainen.

Als je je Labrador goed hebt opgevoed dan is hij gehoorzaam. Je kunt de honden het beste consequent, maar vriendelijk opvoeden. Dat betekent goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren.

Het afstraffen van slecht gedrag bij de Labrador heeft vaak een averechts effect. Het komt vaak voor dat een Labrador niet of zelden blaft. Heb je wel een blaffende Labrador? Probeer hem dat dan zo snel mogelijk af te leren.

De Labrador is vooral als hij jong is erg actief. Ze hebben dan ook erg veel beweging nodig. Wandelen, rennen en ook vooral zwemmen zijn activiteiten waar je je Labrador erg blij mee maakt. Als je hond te weinig beweging krijgt, dan zul je dat in huis merken. Ze worden dan vervelend en je krijgt dan al snel een hond met gedragsproblemen.

Het karakter van de Labrador is gevoelig. Hij wil graag dicht bij zijn baas zijn. Als je je Labrador alleen thuis wilt laten, dan moet je dat wel opbouwen. Anders kan hij last van verlatingsangst krijgen. De Labrador kan ook eigenwijs en onstuimig zijn. Daarom is een goede opvoeding van essentieel belang.

De Labrador en kinderen

De Labrador is een echte familiehond. Hij kan ook erg goed met kinderen omgaan. Maar pas wel altijd op met dieren en kinderen. Het is niet verstandig om je kind alleen te laten met een hond.

Ook niet met een lieve Labrador. Omdat een jonge Labrador nogal onstuimig kan zijn, moet je ook oppassen met kleine kinderen. Die kunnen nogal eens omver gelopen worden door de hond. Of de hond wordt extreem druk als reactie op het drukke gedrag van het kind.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labrador wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van je Labrador

De Labrador heeft een korte vacht. Je hoeft hem niet vaak te borstelen. Wekelijks een keer borstelen is voldoende om al het zand en losse haren te verwijderen. Als de hond in de rui is, dan kun je hem wel een keer extra borstelen. Met een rubberen borstel kun je dan alle loszittende haren verwijderen.

De Labrador heeft een waterafstotende ondervacht. Hierdoor kan hij goed in het water functioneren zonder dat de hond het koud krijgt.

Je hoeft een Labrador niet te wassen. Maar omdat ze nogal van zwemmen houden, kan het voorkomen dat ze misschien stinken als ze in vies water hebben gezwommen. Je kunt de hond dan afspoelen met schoon water. Gebruik zo min mogelijk hondenshampoo. Dat is niet goed voor de vacht van de hond. En gebruik nooit een shampoo die niet geschikt is voor honden.

Voldoende beweging en niet te veel eten

Een Labrador is gek op eten. De hond beweegt natuurlijk ook veel en daarom mag je ze best wat extra eten geven als je hond erg actief is geweest. Maar overdrijf dit niet. De Labrador heeft aanleg om te dik te worden.

Merk je dus dat je hond minder actief wordt, pas dan ook zijn hoeveelheid eten aan. En wordt je hond te dik? Geef hem dan minder eten, of laat je hond meer bewegen.

Een Labrador met overgewicht

Een Labrador met overgewicht is natuurlijk niet gezond. Maar de Labrador kan ook snel last krijgen van zijn gewrichten als hij te zwaar is. Het is dus erg belangrijk dat de hond niet te dik wordt.

Als je dit lastig vindt, vraag dan advies aan je dierenarts. Soms is ander voer al de oplossing voor jouw hond.

De Labrador heeft veel beweging nodig

De Labrador heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Een klein blokje wandelen is niet voldoende voor deze hond.

Als hij te weinig beweging krijgt, dan zal de hond al snel te dik worden. En de kans is groot dat je hond gedragsproblemen gaat krijgen, omdat hij zijn energie niet kwijt kan.

Hoe lang moet je met een Labrador wandelen?

Ondanks dat de Labrador heel veel energie heeft, moet je met een Labrador pup niet te lang wandelen. Ook is het niet verstandig om je hond heel veel achter ballen aan te laten rennen. Je Labrador pup is nog in de groei en dit kan dan een te grote belasting op zijn elleboog- en heupgewrichten geven. Ook moet je een pup geen trappen laten lopen of wild laten spelen met andere honden.

Zwemmen is wel heel goed voor de Labrador en je hond zal dit ook geweldig leuk vinden. Dit versterkt hun spieren en kun je dus onbeperkt doen met je Labrador. Daarnaast kun je je hond ook naast de fiets laten lopen. Hiermee kan de Labrador ook spieren opbouwen, om gewrichtsproblemen te voorkomen.

Met fietsen kun je het beste beginnen als je hond 1 jaar is. En dit moet je langzaam opbouwen.

De socialisatie en opvoeding van je Labrador

Ook bij de Labrador is een goede socialisatie erg belangrijk. Omdat deze honden van nature heel erg enthousiast zijn, is het verstandig om ze tijdens de socialisatiefase te leren om mensen en andere honden te negeren. Dit zal de hond later helpen in zijn enthousiasme naar mensen en honden toe.

Maar je moet je pup natuurlijk niet weghouden van mensen, honden en andere dieren. Het is wel belangrijk dat hij hier mee om leert te gaan, je moet alleen iets van zijn enthousiasme temperen.

De socialisatiefase

De socialisatiefase van de Labrador begint al als de hond 3 weken oud is. Jij kunt op dat moment nog geen invloed op je hond uitoefenen. Dus je hond leert tijdens deze fase vooral heel veel van zijn moeder en van zijn broertjes en zusjes in het nest.

Zodra je pup bij jou thuis komt, kun je beginnen met het verder uitbreiden van zijn socialisatie. Een onderdeel daarvan kan de puppycursus zijn.

Tijdens de puppycursus leert je Labrador heel veel sociale vaardigheden. Hij leert met andere honden omgaan en met andere mensen. Hij leert ook om deze honden en mensen te negeren als hij met zijn baas aan het oefenen is. De hond leert natuurlijk de basiscommando’s en hij weet heel goed dat jij zijn baas bent en dat hij naar jou moet luisteren.

De opvoeding

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding van de Labrador is dat hij niet te onstuimig moet zijn. Hij moet leren dat hij niet tegen mensen op moet springen en dat hij rustig moet zijn als hij aandacht wil. Dat is lastig om de hond te leren.

Dat kost geduld, tijd en energie. Daarnaast moet je hond ook leren dat hij niet trekt als hij aan de lijn loopt. Als je de juiste beloning bij je hebt, dan lukt het je vast om je hond het trekken af te leren.

De Labrador een gehoorzame hond?

De Labrador staat erom bekend dat hij een gehoorzame hond is. Maar zo wordt de hond natuurlijk niet geboren. Alleen met de juiste opvoeding kan een Labrador een gehoorzame hond worden. Deze hond wil graag leren en vindt het ook leuk om iets met zijn baas te doen.

Maar het consequent opvoeden van de hond kost veel tijd en energie. Het zal niet altijd direct lukken. Het belangrijkste is dat je niet moet opgeven en ook kleine successen moet vieren.

Na de puppycursus is het verstandig om nog een aantal vervolgcursussen met je hond te doen. De hond vindt dit vaak ook heel erg leuk. En het is goed voor zijn ontwikkeling en socialisatie. De leiding van de cursus kan je vaak ook goede tips geven over de opvoeding van je hond en hoe je dit aan kunt pakken.

Ziekten en erfelijke aandoeningen bij je Labrador

Ook bij de Labrador Retriever komen een aantal erfelijke aandoeningen en ziekten voor. De aandoeningen die veel voorkomen zijn:

  • Elleboogdysplasie;
  • Heupdysplasie;
  • Atopische dermatitis;
  • Obesitas;
  • Cataract.

Elleboogdysplasie

Bij elleboogdysplasie krijgt je Labrador te maken met een afwijking in het ellebooggewricht. Er zijn verschillende afwijkingen mogelijk. Zo kan er een stukje bot van de ellepijp los in het gewricht zitten.

Maar er kan ook sprake zijn van een afwijking in het gewrichtskraakbeen van de bovenarm. Ook komt voor dat het ellebooggewricht, de ellepijp en de bovenarm niet goed op elkaar aansluiten in het gewricht.

De symptomen zijn pijn en kreupelheid aan één of beide voorpoten. Dit kan al ontstaan als de Labrador 6 maanden is. Op latere leeftijd kan er artrose ontstaan. Dat is een vorm van gewrichtsslijtage.

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is er sprake van een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht. De kop past hierbij niet goed in de kom en dit veroorzaakt schade in het gewricht. Dit is een erfelijke aandoening, maar dit kan ook beïnvloed worden door omgevingsfactoren.Hierbij kun je denken aan een te hoge groeisnelheid, of overbelasting door te veel bewegen of overgewicht.

Bij een jonge Labrador kun je aan zijn gang zien of hij last heeft van heupdysplasie. Deze is afwijkend en gaat gepaard met plotselinge pijn in de achterpoten en heup. Door de pijn zal je hond minder bewegen. Bij oudere dieren zie je vaak verschijnselen die passen bij gewrichtsslijtage, zoals kreupelheid, moeilijk opstaan en pijn na een zware inspanning.

Atopische dermatitis

Dit is een ontsteking van de huid door een allergische reactie. Dat kan bijvoorbeeld een allergische reactie op huisstofmijt, of pollen van grassen en bomen zijn. De hond kan dan last van jeuk krijgen over zijn hele lichaam.

Maar meestal heeft de hond vooral jeuk aan zijn poten, in de liezen en op de rug bij het begin van zijn staart. Je Labrador kan deze plek tot bloedens toe kapot bijten, likken en krabben. De hond kan hier ook infecties en kale plekken van krijgen.

Cataract

Dit is een vertroebeling van de ooglens. Dit wordt ook wel grauwe of grijze staar genoemd. Als je Labrador lijdt aan Cataract dan zal er in het begin niet zoveel van merken. Maar de klachten zullen steeds erger worden.

Uiteindelijke leidt dit tot een verslechtering van het gezichtsvermogen en het kan blindheid tot gevolg hebben. Cataract kan een erfelijke basis hebben, maar het kan ook komen door een externe beschadiging van de ooglens. Bijvoorbeeld doordat je Labrador een tak in zijn oog heeft gekregen.

Obesitas

Obesitas is overgewicht. Je hond krijgt hier last van wanneer hij meer eet dan dat hij energie verbrandt. De energie die de hond niet verbrandt, wordt in zijn lichaam opgeslagen als vet. En hierdoor kan je hond overgewicht krijgen. De Labrador heeft veel aanleg om overgewicht te krijgen. Daarom is het belangrijk om goed te letten op zijn eet- en beweegpatroon.

Nog meer aandoeningen die veel voorkomen bij de Labrador

Naast deze aandoeningen zijn er nog veel meer aandoeningen die veel voorkomen bij de Labrador, zoals: hartaandoeningen, huidaandoeningen, suikerziekte, een ziekte waarbij de bijnier wordt aangetast, een verkeerde aanleg van bloedvaten naar de lever, hepatitis, een verlamming van het strottenhoofd, epilepsie, instabiliteit, tumor van mastcellen, een afwijking in het schoudergewricht, voorste kruisband lesie, een vernauwing van het wervelkanaal, verkeerd aangelegde urineleiders en incontinentie.

Leer alles over jouw lieve Labrador

Wil je álles leren over jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een gezonde Labrador kopen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel veel aandoeningen die veel voorkomen bij de Labrador. Daarom is het belangrijk om goed op te letten als je besluit een Labrador pup te kopen. De rasverenigingen verplichten de fokkers die bij hun zijn aangesloten om de ouderdieren te laten testen op elleboog- en heupdysplasie en oogafwijkingen.

Komen die voor bij de ouderdieren, dan mag daar niet mee gefokt worden. Je kunt de testresultaten van de ouderdieren van jouw pup altijd inzien bij de fokker.

Waar moet je op letten bij de fokker?

Let altijd goed op dat je een Labrador pup koopt bij een erkende en goede fokker. Als je een pup bij een broodfokker koopt, dan is de kans groot dat je een pup koopt die heel veel mankeert. Een goede fokker herken je aan een aantal dingen. Allereerst is de moederhond altijd aanwezig, ten tweede zien de pups er gezond en blij uit en als laatste weet de fokker op al jouw vragen het juiste antwoord.

Een goede fokker weet als geen ander hoe belangrijk het is dat de moederhond bij de pups aanwezig is. Er is eigenlijk geen enkele goede reden te bedenken waarom je de moederhond van haar pups zou scheiden. Dus zie je een nestje pups en is de moederhond nergens te bekennen, dan kun je die pups beter aan je voorbij laten gaan.

Een goede fokker zorgt goed voor zijn pups en honden. Dat zie je direct als je goed naar de pups en de moederhond kijkt. De pups moeten niet te mager, maar ook niet te dik zijn. En ze moeten helder uit hun ogen kijken. Verder moeten de pups lekker blij en actief zijn. Ook de moederhond moet er gezond uitzien. Ziet ze er verwaarloosd uit? Koop dan beter geen pup bij die fokker.

Tot slot weet een goede fokker altijd antwoord op al jouw vragen. De fokker is een liefhebber van het ras. Hij kan je alles vertellen over het ras. En hij weet vaak ook te vertellen welke karaktereigenschappen alle pups hebben. Hij zal altijd ruim de tijd voor jou nemen om al jouw vragen te beantwoorden.

Een goede fokker wil graag dat zijn honden goed terecht komen, dus waarschijnlijk zal hij jou ook wel wat vragen willen stellen.

De aanschafkosten van een Labrador pup

Koop je een pup bij een erkende fokker die bij de rasvereniging is aangesloten, dan betaal je vaak rond de € 1.500,- voor een pup. Je koopt dan een pup met een F.C.I. stamboom. Je weet dan zeker dat de ouderdieren geen heup- of elleboogdysplasie of oogafwijkingen hebben. De kans dat je pup dit dan heeft, is dan ook heel klein.

Zie je ergens dat er een Labrador pup voor veel minder dan € 1.500 wordt aangeboden? Let dan altijd heel goed op. Want waarschijnlijk heb je dan met een broodfokker te maken. En ook al ziet de pup er nog zo gezond uit, de kans is groot dat de pup toch allerlei onderliggende ziektes heeft. Of een zwak gestel, omdat er te veel gefokt is met de moederhond.

Overige kosten van een Labrador

Naast de aanschafkosten moet je natuurlijk ook voer en andere benodigdheden voor je Labrador kopen. Gemiddeld ben je € 50,- per maand kwijt voor de voeding van je Labrador. En je moet natuurlijk een mand, een halsband en een riem, een etensbak en drinkbak en speeltjes voor de hond kopen.

Daarnaast moet je hondenbelasting betalen. De hoogte van de hondenbelasting is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Ook zul je kosten moeten maken voor de puppycursus en vervolgcursussen die je met je Labrador gaat volgen.

En als je op vakantie gaat, kun je je hond natuurlijk meenemen. Maar misschien kan dat niet altijd. Dan zul je een hondenhotel voor je Labrador moeten regelen. Reken op € 15,- per nacht voor je Labrador.

Dierenartskosten zoals entingen, ontwormen en behandeling tegen vlooien zijn ook jaarlijks nodig. Ook daar zult u geld voor moeten betalen. En als uw hond ziek wordt, dan zult u ook met hem naar de dierenarts moeten.

Soms kun je een verzekering afsluiten voor de gebruikelijke kosten en ook voor sommige operaties. Maar heel vaak vallen eventuele erfelijke ziekten niet onder deze verzekering.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload