Inhoudsopgave
Een labrador staat bekend als een hondenras met een heel vriendelijk karakter. Het wordt niet voor niets vaak gekozen als hond voor het gezin.
Natuurlijk speelt het baasje van de hond ook wel een rol in zijn karakter, maar grotendeels lijken de meeste rassen erg op elkaar. De labrador is een hele lieve hond met een opgewekt karakter die goed met kinderen overweg kan.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!
De geschiedenis
Om meer te weten te komen over het karakter van de labrador, moet je eerst wat over zijn geschiedenis weten. Dit ras heeft een erg rijke geschiedenis die begint in Canada, in de provincie Newfoundland en Labrador. De provincie bestaat uit twee eilanden genaamd Labrador en Newfoundland.
De hoofdstad van de provincie heet St. John dit was ook meteen de naam van de eerste plaatselijke honden. Toen er nog een andere hond kwam, werd deze labrador genoemd. Dit was de voorloper van de labrador die we vandaag de dag kennen.
In het begin van de 19e eeuw werden de honden naar Engeland gehaald en hier werden ze gekruist met de jachthonden. Meestal waren deze puppy’s zwart, maar af en toe waren ze blond. In Canada werd het ras vooral gebruikt om vissers te helpen om de uitgegooide netten binnen te halen.
Vandaar dat labradors nog steeds gek zijn op water. In Engeland werd hij vooral gebruikt om te assisteren tijdens de jacht. Ze moesten dan het geschoten wild ophalen en daarom wordt de labrador ook wel eens de labrador retriever genoemd. Retrieve betekent namelijk terugvinden of terugkrijgen.
De opkomst van het ras kwam pas echt toen de Engelse koninklijke familie de labrador ontdekte. Toen kwam er ook een splitsing in het ras: een deel werd gefokt voor de show en een deel werd gefokt voor het werk.
Halverwege de twintigste eeuw werd de labrador pas populair in Nederland. Tegenwoordig is het de meest populaire hond in het land. Deels komt dat door zijn geweldige karakter en omdat hij zo vriendelijk is, past hij bij zo’n beetje elk baasje.
Let op: Het karakter van jouw Labrador (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De opvoeding
Het karakter van de hond wordt grotendeels wel bepaald door het ras, maar natuurlijk ook door de eigenaar. Vooral bij een labrador is het belangrijk dat hij op jonge leeftijd al goed getraind wordt. Consequent en duidelijkheid is dan ook heel belangrijk voor de labrador.
Anders kan hij in de war raken en dan weet hij niet meer wat hij moet doen. Hij kan zich dan op een grappige manier uit gaan sloven en zo kan hij verkeerde manieren aanleren. Gelukkig is het, ondanks dat hij niet heel snel leert, een redelijk gemakkelijke hond om op te voeden.
Een beloning wanneer hij het goed doet, is heilig voor de hond. Als de labrador goed getraind is, dan is hij heel gehoorzaam. Hij toont veel initiatief, maar zal nooit een opdracht van zijn baasje negeren. Het is echt een doorzetter die doorgaat tot hij echt niet meer kan.
Het karakter
De labrador retriever is een hele vrolijke en vriendelijke hond. Ze vinden het fijn om bij mensen in de buurt te zijn. Het ras staat er om bekend dat ze gehoorzaam zijn en gemakkelijk te trainen zijn. Daarom worden labradors vaak gebruikt als blindengeleidehond. Ze zijn ook erg rustig, waardoor ze ideaal zijn om mensen te ondersteunen.
Het is echt een allemansvriend die met iedereen goed overweg kan. Ook mensen die hij nog niet kent, ziet hij als een vriend. Daarom is een labrador niet per se heel geschikt als waakhond, want hij zal het eerder gezellig vinden wanneer er een onbekende op het terrein komt.
Wel zal hij waarschijnlijk uit enthousiasme gaan blaffen, maar hij zal de inbreker ook kwispelend naar binnen brengen.
Ook met andere dieren kan de labrador goed overweg, ook wanneer het geen honden zijn. Zelfs met katten kan een labrador het prima vinden, maar samen leven met andere honden is ook geen probleem voor de labrador. Hij zal niet zo snel ruzie zoeken en zal eerder samen willen spelen. Vooral het eerste jaar zijn ze erg druk, maar als ze volwassen worden zijn ze wel een stuk rustiger.
Leer alles over het karakter van jouw Labrador
Wil je alles weten over het karakter van jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Als pup
In hun jonge jaren zijn labradors nog een stuk actiever en hebben ze veel beweging nodig. Let er ook op dat ze echt genoeg beweging krijgen, want anders kan dit leiden tot gedragsproblemen. Zeker wanneer ze niet goed opgevoed zijn, kunnen ze erg eigenwijs of onstuimig zijn en zullen ze niet altijd meegaand zijn.
Een pup is erg zelfverzekerd en houdt ervan om op onderzoek uit te gaan. Hij zal het niet zo erg vinden wanneer hij aangeraakt wordt door vele kleuterhandjes, ook als dit soms onhandig gaat.
Gezinshond
De labrador is een echt gezelschapsdier, waardoor ze perfect zijn voor een gezin. Hij is erg gevoelig en graag veel in de buurt van zijn baasje. Labradors vinden het dan ook niet fijn om veel alleen of langere tijd alleen thuis gelaten te worden. Ze kunnen goed met kinderen omgaan en worden hier zelfs om geprezen.
Houd echter wel altijd een oogje in het zeil wanneer je hond in de buurt van kinderen is. Zeker wanneer de kinderen druk of jong zijn, kunnen ze de hond helemaal opfokken en is het verstandig om toezicht te houden.
Invloeden van vroeger
De labrador is dankzij zijn Canadese achtergrond een echte waterrat. Hij is hier zelfs speciaal op gebouwd. Zo heeft hij zwemvliezen tussen zijn tenen, een dikke otterstaart die hem helpt om beter te zwemmen en een waterafstotende vacht. Doordat hij vroeger gebruikt werd tijdens het jagen, is hij nog steeds heel goed in apporteren. Dat is aangeboren.
Tegenwoordig wordt er wel steeds meer gefokt op het uiterlijk en niet zozeer op zijn werkeigenschappen, waardoor het ook wel eens ooit voorkomt dat je een labrador hebt die niet gek is op het water.
Over het algemeen geldt dat hoe witter de vacht is, hoe minder aanleg hij heeft om hard te werken. Dat komt omdat vroeger er alleen maar zwarte labradors waren en pas later kwam echt de blonde versie.