Home | Kruising Labrador x Golden Retriever: een interessante mix

Kruising Labrador x Golden Retriever: een interessante mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Labrador en de Golden Retriever is een populaire kruising. De hond die hieruit voortkomt is de Goldador, een labrador golden retriever.

Deze hond is liefdevol, toegewijd en energiek. Het is een lieve familiehond en ze zijn goedaardig en goed te trainen. De kruising Retriever Labrador is een hond om van te houden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De populaire kruising Retriever Labrador

De kruising Labrador met een Golden Retriever is de populairste kruising met een Labrador. Ze besloten deze twee honden met elkaar te kruisen, omdat ze een werkhond wilden ontwikkelen met de gevoeligheid van de Golden Retriever en de tolerantie van de Labrador. Het resultaat was de Goldador.

De geschiedenis van de kruising Retriever Labrador

Deze kruising bestaat nog niet zo lang. Ongeveer tien jaar geleden is deze hond ontstaan uit de kruising tussen een Labrador en een Golden Retriever. De hond wordt nu ook veel gebruikt door organisaties die geleide- en assistent honden trainen.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Labrador (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De afmeting van de kruising Retriever Labrador

Zowel de Golden Retriever als de Labrador hebben dezelfde afmetingen. Daarom is het vrij voorspelbaar hoe groot de honden van deze kruising worden.

De honden hebben een schouderbreedte van 22 tot 24 centimeter en weegt tussen de 27 en de 36 kilogram. Het is een middelgrote hond. De teefjes zijn in de meeste gevallen iets kleiner dan de reutjes.

Een actieve hond

De kruising Retriever Labrador geeft een hele actieve hond. Met deze hond moet je minimaal een half uur per dag intensief bewegen. Ze houden van wandelen en zwemmen en ook apporteerspelletjes vindt deze hond erg leuk. Met de volwassen hond kun je ook gaan joggen, of je kunt je hond naast je fiets laten rennen. Uiteraard moet je dit wel langzaam opbouwen.

Deze kruising kun je niet op een klein appartement houden en eigenlijk ook niet in een woning zonder tuin. De beste plek voor deze hond is een huis met een omheinde tuin. Hij kan dat lekker zijn gang gaan in de tuin en dat geeft een rustige hond in huis. Woon je op een appartement en wil je toch een Retriever Labrador? Dan moet je wel voor voldoende lichaamsbeweging zorgen voor de hond.

De persoonlijkheid van de kruising Retriever Labrador

De pups van de Golden Retriever en de Labrador zullen energieke volwassen honden worden. De honden zullen gek zijn op spelletjes en vooral apporteerspelletjes zijn favoriet. Ook zijn dit echte waterratten. Ze hebben een actief baasje nodig die veel met de hond onderneemt.

De hond kan slecht alleen zijn

Houdt er rekening mee dat deze hond niet goed alleen kan zijn. Hij kan het hele huis op zijn kop zetten en als ze zich vervelen dan kunnen ze op echt alles gaan kauwen. Ook als ze bang zijn zullen ze dit gedrag vertonen.

De Retriever Labrador kan, net als de Labrador, vreemden met veel enthousiasme ontvangen. Het zijn geen waakhonden. Ze zullen iedereen die in je huis komt met liefde en blijdschap ontvangen.

De opvoeding van de kruising Retriever Labrador

Als je een Retriever Labrador pup in huis haalt, dan moet je direct beginnen met de socialisatie en de opvoeding. Alles wat de hond in de eerste maanden van zijn leven leert, zal hij meenemen in de rest van zijn leven. Dit is een belangrijke periode voor de hond, maar ook voor jou. Begin direct met een consequente, maar liefdevolle opvoeding.

Op puppycursus

Een belangrijk onderdeel van de socialisatie en de opvoeding van je Retriever Labrador pup is een puppycursus. Hij leert hier hoe hij met andere honden moet omgaan. Ook leert hij de basiscommando’s.

En niet te vergeten, maar heel belangrijk: de hond leert hier dat jij zijn baas bent en dat hij naar jou moet luisteren. Een puppycursus en een vervolgcursus is erg belangrijk voor een goede opvoeding van jouw Retriever Labrador.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Labrador

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het uiterlijk van de kruising Retriever Labrador

Pups van de Retriever en de Labrador kunnen eruit zien als een Retriever, maar ook als een Labrador en natuurlijk is een mix ook mogelijk. De vachtkleur kan zwart, geel of chocoladebruin zijn, maar ze kunnen ook de goudkleurige vacht van de Retriever hebben. Als ze veel uiterlijke kenmerken van hun labrador-ouder hebben, dan zijn de pups:

 • Zwarte goldador-pup;
 • Chocolade goldador-pup;
 • Gele goldador-pup.

Hebben ze meer weg van de retriever-ouder, dan zijn de pups:

 • Goudkleurige goldador-pup dat meer naar roest neigt;
 • Gouden goldador-pup;
 • Licht gouden goldador-pup.

De vacht van de kruising Retriever Labrador

Je zou denken dat ze ook het type vacht van één van de ouders kunnen erven. Maar dat is niet zo. Pups erven altijd de Labrador vacht. Dat is een dubbele vacht die bestaat uit een zachte vacht met daarboven een toplaag die ruw en waterafstotend is.

Wat ze wel van de Retriever kunnen erven is de lengte van hun vacht. Deze pups zie je met korte haren, maar ook met lange en golvende haren. Welke vacht ze ook krijgen, de verzorging van de vacht van deze pups is niet intensief. Wekelijks een keer borstelen is voldoende.

Een kruising Retriever Labrador pup kopen

Een pup van een Retriever en een Labrador kun je kopen bij een fokker. Let wel altijd goed op dat je een pup koopt bij een goede fokker. Die herken je aan de volgende dingen. De moederhond is bij een goede fokker altijd aanwezig. De pups en ook de moederhond zien er gezond, blij en vrolijk uit.

Ze kijken helder uit hun ogen en ze zijn niet te mager, maar ook niet te dik. En de fokker kan je alles vertellen over de ouder honden, hun verleden en eventuele erfelijke ziekten. Ben je bij een fokker waarbij dit niet het geval is? Koop hier dan geen Retriever Labrador pup. Je hebt dan waarschijnlijk te maken met een broodfokker.

De prijs van een kruising Retriever Labrador pup

Een Labrador Retriever pup bij een goede fokker kost gemiddeld € 1.500,-. Soms zal de prijs iets hoger zijn en soms iets lager. Maar dit is een goede gemiddelde prijs. Je krijgt dan een pup waarvan de ouder honden waarschijnlijk allebei een stamboom hebben.

Ook zal een goede fokker de ouder honden testen op aanwezigheid van een aantal erfelijke ziekten. Als je bij zo’n fokker een pup koopt, dan weet je dat jouw pup daar niet erfelijk mee belast is.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

 • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload