Home | Een Labrador kopen.. ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Labrador kopen.. ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Labrador Retriever is een hele populaire hond in Nederland. Er zijn heel veel fokkers die pups van dit ras aanbieden. Helaas zijn dit niet allemaal goede fokkers en ook niet allemaal gezonde pups.

Het is belangrijk dat je een Labrador pup koopt bij een erkende fokker. Je weet dan zeker dat er goed voor de hond en zijn ouders is gezorgd. Ook heeft een erkende fokker de ouderhonden getest op een aantal veel voorkomende erfelijke aandoeningen.

Maar je kunt natuurlijk ook een Labrador Retriever uit het asiel halen. Dan geef je een hond een tweede kans. Maar wees ervan bewust, dat een hond uit het asiel niet altijd een makkelijke keuze is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

Een Labrador Retriever kopen bij een erkende fokker

Als je besluit een Labrador Retriever te kopen, dan moet je dat doen bij een erkende fokker. De rasvereniging kan je namen van fokkers doorgeven waar je een gezonde pup kunt kopen. Pas op dat je geen pup bij een broodfokker koopt.

Die honden zijn vaak zwak en ziek. Je ziet dat vaak niet aan de pups, maar op latere leeftijd loop je een grotere kans dat je vaak bij de dierenarts langs moet gaan met je hond.

Bij een erkende fokker is de moederhond altijd aanwezig. Je zult ook zien dat de pups blij en vrolijk zijn. Ze kijken helder uit hun oogjes en ze zijn niet te mager en niet te dik. Ook de moederhond ziet er gezond uit.

De moederhond kan er wat slordig om moe uitzien, maar dat is ook logisch als je voor een nestje pups moet zorgen. Het is belangrijk dat ze verder wel gezond oogt en ook helder uit haar ogen kijkt.

Een goede fokker kan je ook goed de eigenschappen van iedere pup afzonderlijk vertellen. Hij weet alles van het ras af en hij kan je ook het karakter van de moeder en van de vader van de pups vertellen.

Vraag de fokker ook gerust naar de uitslag van de tests die gedaan zijn op de moederhond en de vaderhond. Dan weet je zeker dat jouw pup niet erfelijk belast is met bepaalde ziekten.

De aanschafprijs van een Labrador Retriever bij een erkende fokker

Koop je een pup bij een erkende fokker, dan betaal je vaak een bedrag dat ligt tussen de € 1.200 en de € 1.500. Je krijgt dan een gezonde pup met een officieel stamboom document. Je weet dan zeker dat je hond niet erfelijk belast is met bepaalde ziekten.

En je weet ook precies wie de ouders en voorouders van je pup zijn. De pups zijn vaak al nagekeken door een dierenarts en hebben ook hun eerste inenting gehad. Als de pup tien tot twaalf weken oud is, mag je hem ophalen.

Let op: Het kopen of adopteren van een Labrador (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een Labrador Retriever uit het asiel halen

Je kunt er ook voor kiezen om te kijken of er nog ergens een Labrador Retriever in het asiel zit. Als dat het geval is, dan kun je vaak een afspraak maken met het asiel om kennis te maken met de hond. Is er een goede klik, dan mag je hond meenemen.

Dat mag niet gratis, het asiel vraagt altijd een vergoeding voor de hond. Je moet rekenen op € 100 tot € 200. Dat is vaak afhankelijk van de leeftijd van de hond. Voor een pup betaal je meer dan voor een volwassen hond.

De nadelen van een Labrador Retriever uit het asiel

Als je een hond uit het asiel neemt, dan zijn er een aantal nadelen. Allereerst is de hond vaak al iets ouder. Je krijgt een hond met een verleden. Dus je kunt de hond niet meer helemaal opvoeden naar jouw hand.

Daarbij komen we direct bij het tweede nadeel. Want je weet niet precies wat de hond heeft meegemaakt. Met honden uit het asiel zie je vaak dat ze gedragsproblemen hebben en dat ze voor bepaalde dingen bang zijn en dan op een bepaalde manier reageren.

Houdt er dus rekening mee dat je veel tijd, geduld en energie moet steken in de heropvoeding van je hond. Dat is het derde nadeel. Je moet de hond ongewenst gedrag afleren. En dat is ontzettend moeilijk.

Het voordeel van een Labrador uit het asiel is dat de hond vaak al zindelijk is, aan de lijn kan lopen en de basiscommando’s kent. Je moet er wel rekening mee houden dat je zeker tot een jaar bezig zult zijn om je hond op de juiste manier op te voeden. Dat zal veel geduld van jou als baas vragen.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Labrador

Overweeg je een Labrador te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ga met je Labrador Retriever op cursus

Of je nu een Labrador Retriever als pup koopt of een volwassen hond uit het asiel haalt. Je moet altijd met je hond op cursus gaan. Met je pup ga je op puppycursus. Dat is erg goed voor je hond. Hij leert hier om te gaan met andere honden en mensen. En je hond leert de basiscommando’s. Dit is een goede start van een consequente opvoeding van jouw Labrador Retriever.

Haal je een hond uit het asiel, dan is hij vaak te oud en te groot voor de puppycursus. Maar er zijn heel veel cursussen die speciaal voor oudere honden en honden uit het asiel worden aangeboden. In deze training leert je hond ook de basiscommando’s en er wordt veel gedaan om de band tussen jou en de hond te versterken.

Vaak is één cursus niet voldoende, houdt er rekening mee dat je zeker 1,5 jaar met je hond op cursus moet om het goed op te voeden. Dat geldt voor een pup, maar ook voor een oudere hond die je uit het asiel hebt gehaald.

Let op de gezondheid van je Labrador Retriever

Het is belangrijk om altijd goed te letten op de gezondheid van je Labrador Retriever. Kijk bij de pup of die gezond en fit is. Maar kijk ook bij de oudere hond uit het asiel of je geen rare afwijkingen ziet.

Een veel voorkomende aandoening is een afwijking aan het heup- of ellebooggewricht. Kijk altijd goed of je hond een afwijkende gang heeft, of pijn heeft bij lopen of opstaan. Bij een pup zie je dat vaak nog niet. Maar je kunt wel bij de moederhond kijken of je een afwijking ziet. Is dat het geval dan kun je die hond beter niet kopen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload