Home | De eigenschappen van jouw (toekomstige) Labrador

De eigenschappen van jouw (toekomstige) Labrador

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het karakter van de Labrador kun je samenvatten als stabiel, behendig, aanpasbaar, trouw, intelligent, liefdevol en levendig. Het is een hond die veel ruimte nodig heeft. Ook is de Labrador een energieke hond.

Dat betekent dat je dagelijks flinke wandelingen met je hond moet maken. De Labrador is ook een echte gezinshond. Hij kan goed met kinderen overweg. Het is een zachtaardige hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

Het karakter van de Labrador

Deze hond is van nature het liefst dicht bij mensen. Het zijn geen eenkennige honden. De Labrador is een ras dat je makkelijk kunt trainen. Ze zijn gehoorzaam en sociaal. Maar het is wel belangrijk om deze hond goed en consequent op te voeden.

Ze hebben duidelijkheid nodig anders weten ze niet wat ze moeten doen. Soms kan de Labrador eigenwijs en onstuimig zijn. De Labrador is een echte familiehond, hij wil graag bij zijn baas zijn en houdt er niet van om lang alleen gelaten te worden.

De opvoeding van de Labrador

Hoewel de Labrador geweldige eigenschappen bezit, is het wel belangrijk om de hond goed te socialiseren en op te voeden. De socialisatiefase van de Labrador begint al als de hond 3 weken oud is. Als baas heb je daar natuurlijk geen invloed op, het meeste leren ze dan van hun moeder.

Zodra je pup bij jou thuis is, kun je deze socialisatie voortzetten. De Labrador is een hond die pas laat volwassen wordt. Dus het is belangrijk om langdurig in te zetten op een goede socialisatie.

Op puppycursus met je Labrador

Om de beste eigenschappen van je Labrador uit hem te halen is het verstandig om met je hond een puppycursus te gaan volgen. Je hond leert hier hoe hij om moet gaan met andere honden en met andere mensen. Dat is belangrijk voor de hond, want hiermee traint hij zijn sociale eigenschap.

Ook leert je hond op deze cursus te luisteren naar zijn baas. Na de puppycursus kun je het beste nog een aantal vervolgtrainingen doen met je hond. Hiermee kun je de eigenschappen van je Labrador nog meer versterken.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labrador wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een energieke hond

De Labrador heeft de eigenschap een energieke hond te zijn. Hij zit vol energie en moet dit ook dagelijks kwijt kunnen. Je moet minimaal vier keer per dag een half uurtje met hem wandelen. En daarnaast moet je nog minimaal een wandeling van een uur met hem maken.

Je moet je Labrador uitdagen, zowel fysiek als mentaal. Hij zal het leuk vinden om naast je te rennen als jij fietst. Maar hij houdt ook van zwemmen en apporteerspelletjes.

Neiging tot overgewicht

De Labrador heeft de neiging overwicht te ontwikkelen. Dit is een eigenschap van de Labrador die niet zo positief is. De hond is gek op eten en hij heeft ook vaak geen rem. Houd daarom goed in de gaten hoeveel je hond eet. Denk je dat je hond te dik wordt? Pas dan de hoeveelheid voeding aan, of ga meer met je hond bewegen.

Een Labrador met overgewicht heeft een verhoogd risico op heup- en elleboogproblemen. Ook kan de hond suikerziekte ontwikkelen en heeft hij een grotere kans op hartfalen. Zorg voor een goede balans tussen voeding en beweging. Je kunt hiervoor ook je dierenarts om advies vragen.

Zij kunnen goed bepalen of je hond te dik is of niet. En de dierenarts kan je ook tips geven om je hond af te laten vallen.

Leer alles over jouw lieve Labrador

Wil je álles leren over jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Labrador als gezinshond

De Labrador is van oudsher een jachthond. Hij werd vroeger gebruik voor de jacht in de visserij. In Nederland werd de Labrador vooral gebruikt voor de eendenjacht. Tegenwoordig is het meer een gezinshond dan een jachthond. En het is een echte familiehond. De hond wordt ook steeds meer op deze specifieke eigenschap gefokt.

De Labrador heeft een actief gezin nodig. Hij moet veel bewegen en dat doet hij het liefst met het hele gezin. Ben je zelf niet zo actief ingesteld? Misschien is een Labrador dan niet de beste keuze voor jou en je gezin.

Je zult toch zeker dagelijks 2 tot 3 uur met je hond moeten wandelen of fietsen of een andere vorm van beweging. Lukt dat niet? Dan krijg je een hele drukke hond in je huis. Je Labrador zal veel ongewenst gedrag in huis laten zien.

Een alternatief voor de vele wandelingen is het hebben van een grote tuin. Als je hond daar lekker kan rennen, springen en spelen, dan is dat fantastisch. Het zou mooi zijn als je ook nog een vijver hebt, waar de Labrador lekker in kan zwemmen.

De Labrador en kinderen

De Labrador is een hond die goed met kinderen overweg kan. Hij is geduldig en liefdevol. Maar laat je hond nooit alleen met een kind. Want een Labrador kan soms onstuimig zijn en dan kan hij je kleintje makkelijk omverlopen. Het is verstandig om je Labrador direct op te voeden in het bijzijn van kleine kinderen. Zo weet de hond dat de kinderen onderdeel zijn van de familie.

Ongewenste eigenschappen van je Labrador afleren

Het kan natuurlijk voorkomen dat je Labrador eigenschappen heeft waar jij niet zo blij mee bent. Bijvoorbeeld als je hond veel blaft. Dan kun je je Labrador die eigenschap afleren. Dat is niet eenvoudig en je zult hier veel tijd in moeten investeren, maar het is zeker niet onmogelijk.

Lukt dit niet, dan kun je ook besluiten om een hondendeskundige in te schakelen. Die komt bij jou thuis en kan je tips en adviezen geven over hoe jij die ongewenste eigenschappen van je hond af kunt leren.

Houd er rekening mee dat je niet alle eigenschappen af kunt leren. Sommige dingen horen bij het karakter van je hond. Zijn dat eigenschappen die niet bij jou passen, dan is de Labrador misschien niet de juiste hond voor jou.

Verdiep je daarom eerst in de eigenschappen en het karakter van een hond. Bedenk ook of jij de juiste baas bent voor de hond en of jij de eigenschappen hebt die de hond nodig heeft. En laat je niet alleen leiden door het mooie uiterlijk van een hond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload