De kleine Labrador is geen officieel ras. Soms valt een Labrador iets kleiner uit dan gemiddeld. Dan kun je spreken over een kleine Labrador. Maar soms noemen fokkers hun pups ook kleine Labradors als verkooptruc.
Aan een pup kun je vaak niet zien of hij klein zal blijven of uit zal groeien tot een grote hond. Als de ouders van de pup relatief klein zijn, dan kun je verwachten dat de pups ook kleiner zullen blijven. Maar dat is geen zekerheid.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!
De kleine Labrador als mode hond
Tegenwoordig zijn kleine hondjes heel erg populair. Het zijn mode hondjes. Fokkers spelen hierop in door hun honden aan te bieden als een kleine variant van het ras, of zelfs een mini variant. Zo zie je soms ook dat er een kleine Labrador wordt aangeboden. Officieel bestaat er geen kleine Labrador. De Labrador is er maar in één maat en de afmeting is vastgelegd in de rasstandaard.
De rasstandaard van de Labrador
In de rasstandaard van de Labrador worden de uiterlijke kenmerken en het temperament en karakter van de Labrador beschreven. Hierin staat dat de ideale schofthoogte van deze hond bij een reu 56 tot 57 centimeter is. En bij een teef 54 tot 56 centimeter. Er wordt niet gesproken van een kleine, of een mini variant. Er is maar één variant Labrador en dat is de Labrador.
Er staat zelfs vermeldt dat de schofthoogte niet in grote mate mag afwijken van de hier beschreven schofthoogte. Dan wordt dat gezien als een fout. Erkende fokkers zullen dus ook niet fokken op extra kleine Labradors. Zij zullen zich zoveel mogelijk willen houden aan de beschreven kenmerken van de rasstandaard van de hond.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labrador wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De kleine Labrador, een genetische aandoening
Als je toch een Labrador ziet die klein blijft, dan heb je het over dwerggroei. En dat is een genetische aandoening die voorkomt bij Labradors. Deze dwerggroei kan tot stand komen doordat de kleine Labrador de genen heeft geërfd die tot dwerggroei kunnen leiden. Beide ouders zouden dan dat gen moeten hebben. Deze honden hebben vaak gebogen of kortere benen. Het is niet wenselijk om opzettelijk honden met dwerggroei te fokken.
Een kleine Labrador kopen
Laat je niet verleiden tot het kopen van een mini, kleine, micro Labrador. In de meeste gevallen komen deze hondjes bij fokkers vandaan die niet het beste met de hond voor hebben. Zij fokken met extra kleine honden om maar een zo klein mogelijke Labrador te krijgen. Of ze fokken met honden die het gen tot dwerggroei hebben en proberen op die manier extra kleine Labradors te krijgen.
In veel gevallen waarin geadverteerd wordt met een kleine Labrador, zul je er later achter komen dat de Labrador helemaal niet zo klein is. De pups groeien namelijk in de meeste gevallen uit tot een Labrador van normaal formaat. Je denkt dan een kleine hond te kopen en uiteindelijk heb je toch nog die grote hond van 35 kilo bij je op de bank liggen.
De kleine Labrador, is vaak een kruising
Heb je echt te maken met een kleine Labrador? Dus een hond die een stuk kleiner is dan de voorgeschreven rasstandaard, dan heb je in de meeste gevallen te maken met een kruising. De fokker heeft de Labrador dan gekruist met een kleinere hond. Hieruit komen dan ook kleinere honden voort. Misschien lijken de pups enorm veel op de Labrador, maar hebben ze het karakter van die kleinere hond waarmee de Labrador gekruisd is.
Het nadeel van een kruising is dat je nooit zeker weet hoe de hond zich zal ontwikkelen. Je weet niet precies wat het karakter van de hond zal zijn. En je kunt ook niet voorspellen hoe groot en hoe zwaar de hond zal worden.
Als je een fokker tegenkomt, die een kleine Labrador aanbiedt, dan moet je altijd aan de fokker vragen of het een kruising betreft. Als dat niet zo is, dan kun je vragen of je zowel de moeder- als de vaderhond mag zien. Aan de hand van de schofthoogte van de ouders, kun je vaak goed voorspellen hoe groot de hond uiteindelijk zal worden.
Leer alles over jouw lieve Labrador
Wil je álles leren over jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De kosten van een kleine Labrador
Vaak zie je dat een fokker een kleine Labrador voor meer geld aanbiedt dan een normale Labrador pup. Omdat het iets speciaals is. Mensen willen tegenwoordig graag een miniversie van een hond hebben. En daar hebben ze ook flink veel geld voor over. Je ziet als snel een kleine Labrador pup verkocht worden voor een bedrag van € 1.600 of zelfs nog hoger.
Vraag je altijd wel af of je niet opgelicht wordt. Want een kleine Labrador bestaat officieel niet.
En de kans dat de pup die jij koopt voor zoveel geld echt klein blijft, is gering. Meestal groeien deze kleine Labradors op tot grote, gezonde honden. Of als je echt met een hond te maken heeft die last heeft van dwerggroei, dan krijg je met hoge dierenartskosten te maken. Een hond met dwerggroei kan veel sneller last krijgen van allerlei kwaaltjes dan een hond die geen dwerggroei heeft.
Koop je kleine Labrador bij een erkende fokker
Je kunt het beste je kleine Labrador kopen bij een erkende fokker. De kleinste hond in het nest, blijft vaak ook de kleinste. En een vrouwtje is in de meeste gevallen ook iets kleiner dan een mannetje. Maar een echte kleine Labrador zul je bij een erkende fokker niet vinden. Zij fokken honden die gezond zijn en ze fokken volgens de rasstandaard. Die schrijft geen kleine Labradors voor.
Een erkende fokker heeft altijd het beste voor met zijn honden. Hij zal daarom nooit expres een hele kleine Labrador fokken. Een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging zal proberen gezonde honden met zo min mogelijk afwijkingen op de rasstandaard te fokken.
Bij een erkende fokker koop je een pup met een officieel stamboom document. Zo weet je alles over de ouders en de voorouders van je Labrador. En je hebt de zekerheid dat je hond niet is belast met erfelijke aandoeningen. Ook weet je zeker dat je Labrador niet aan dwerggroei zal leiden.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?
Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!