Home | Heb je een Labrador puppy? Bekijk dan deze must read

Heb je een Labrador puppy? Bekijk dan deze must read

⏱ Leestijd: 6 minuten

Voordat je een Labrador koopt, doe je er goed aan om je te verdiepen in deze hond. Wat is het karakter van de Labrador, wat heeft deze hond nodig, hoe moet je de hond opvoeden en met welke kosten moet je rekening houden.

En tenslotte moet je natuurlijk ook nog een goede fokker selecteren en de beste pup kiezen. Er zijn heel veel keuzes die je moet maken en er zijn ook heel veel dingen waar je rekening mee moet houden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

Het karakter van de Labrador

Het karakter van een Labrador moet natuurlijk wel passen bij jouw karakter en jouw levensstijl. De Labrador is een vriendelijke, intelligente, actieve hond. De hond leert snel en is ook leergierig. Maar dat doet hij niet uit zichzelf. Je moet je hond goed opvoeden en daarbij is consequentie het toverwoord.

De Labrador is ook een hond die erg actief is. Hij past het beste bij een actieve baas of een actief gezin. Een volwassen Labrador heeft zeker 60 minuten per dag een actieve training nodig. Dat kan rennen, zwemmen of een apporteer spel zijn. Als je hond niet voldoende beweging krijgt, dan zal hij in huis vervelend gedrag gaan vertonen. Hij zal gaan blaffen, maar ook op van alles gaan kauwen.

Hoe moet je je Labrador pup opvoeden?

Een Labrador is een slimme hond, die snel dingen leert. Maar hij moet het wel eerst leren. Daarom is een consequente opvoeding met zachte hand de beste opvoeding voor de Labrador. Begin hier direct mee zodra je Labrador pup thuis is.

Bedenk bij alles wat de pup doet of je dat ook nog goed zou vinden als de hond groot is. Is het antwoord ‘nee’, sta het dan ook als pup niet toe. Ongewenst gedrag kun je namelijk beter voorkomen. Het afleren van dit gedrag is erg moeilijk en kost heel veel tijd en energie.

Op puppycursus met je Labrador pup

Het is altijd verstandig om met je Labrador pup op puppycursus te gaan. Je hond leert hier hoe hij met andere honden om moet gaan. Hij komt in verschillende situaties terecht en dat is een goede leerschool voor later.

Ook leert de pup op de puppycursus de basiscommando’s. En deze training is ook goed voor de band tussen jou en de Labrador pup. Via de trainer kun je allerlei tips krijgen voor een goede en consequente opvoeding van je Labrador pup.

Volg ook vervolgtrainingen met je Labrador pup

De puppycursus is vaak een training van tien weken. Daarna is je hond nog lang niet uitgeleerd. Hij heeft dan eigenlijk alleen maar de beginselen geleerd. Schrijf je daarom direct in voor de vervolgcursus. En ook voor de cursus die na de vervolgcursus komt.

Tijdens die trainingen leert je hond apporteren, loslopen, terugkomen et cetera. Je zult merken dat hij steeds beter naar jou gaat luisteren en dat de band tussen jou en je Labrador pup een stuk beter is geworden.

Let op: De aanschaf, opvoeding en verzorging van jouw Labrador puppy (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een goede fokker selecteren voor je Labrador pup

Je hebt besloten een Labrador pup te kopen en nu is de zoektocht naar een goede fokker aangebroken. Je kunt het beste bij de rasvereniging informeren welke fokkers bij hun zijn aangesloten.

Benader die fokkers en misschien kun je wel bij één of meerdere fokkers langsgaan om kennis te maken. Stel veel vragen, ook over de karaktereigenschappen van de ouderhonden. Op die manier kun je bepalen of de hond wel bij jou past. Als een fokker een nestje Labrador pups heeft, dan kun je er naar toe gaan om een pup uit te zoeken.

Waar moet je op letten bij de fokker?

Als je bij de fokker bent, dan moet je niet direct emotioneel worden bij het zien van die schattige pups. Maar bepaal eerst of je wel bij deze fokker een pup wilt kopen. Want is dit wel een goede fokker, of heb je misschien te maken met een broodfokker?

Bij een goede fokker is de moederhond altijd bij de pups aanwezig. Een goede fokker weet hoe belangrijk dit is voor de moederhond, maar ook voor de pups en hun socialisatie. Ze leren ontzettend veel van hun moeder en dat is alleen maar goed voor de rest van hun leven.

Bekijk ook altijd of de pups er wel gezond en blij uitzien. Het is belangrijk dat de pups niet te mager, maar ook niet te dik zijn. En ze moeten helder en blij uit hun ogen kijken. Als een hond niet gelukkig is, of ziek is, dan zie je dat direct aan hun ogen. Kijk ook altijd of de moederhond er wel gezond uit ziet.

Tenslotte wil een goede fokker je alles vertellen over het ras, over zijn honden en over zijn pups. Hij is hier trots op en hij is waarschijnlijk een groot fan van het ras. Je kunt hem hier alles over vragen. Hij zal overal antwoord op willen geven.

Vraag de fokker ook naar de testresultaten van de ouderhonden. Als het goed is heeft hij die honden laten testen op de eventuele aanwezigheid van erfelijke aandoeningen. Zo weet je ook zeker dat jouw Labrador pup daar niet mee belast is.

Een Labrador pup uitzoeken

Zodra je zeker weten dat je met een goede en erkende fokker te maken hebt, kun je een Labrador pup uitkiezen. Vraag hierbij ook de hulp van de fokker. Hij kent de pups al goed en hij kan je vast vertellen welke eigenschappen iedere pup bezit.

Kies niet alleen de pup die jij het leukste vindt, maar ook de pup die het beste bij jouw karakter en leven past. Ben je ontzettend actief? Kies dan ook een pup die lekker actief is. Ben je zelf iets minder actief? Ga dan ook voor de pup die iets rustiger is.

Een gezonde Labrador pup kopen

De Labrador is een ras waarbij een aantal erfelijke aandoeningen voorkomen. Veel fokkers testen de ouderhonden op deze aandoeningen, maar het kan ook zijn dat je hond de niet erfelijke variant heeft van deze aandoening. Een aandoening die vaak voorkomt bij de Labrador is elleboog- en heupdysplasie.

Dat is een aandoening waarbij de kop van het gewricht niet meer goed in de kom past. Hierdoor kan slijtage optreden. En de hond ervaart hierbij veel pijn bij lopen, rennen, opstaan en bewegen. Soms kan de Labrador hier kreupel van worden. Kijk daarom altijd goed of je een afwijking ziet bij de moederhond. Is dat het geval, dan kun je beter geen pup kopen van deze fokker.

Ook heeft de Labrador vaak last van een aandoening aan de ogen. Hierop test een erkende de ouderhonden ook. Als je hond deze aandoening heeft, dan kan hij uiteindelijk blind worden. En zo is er nog een hele waslijst van aandoeningen die veel voorkomen bij de Labrador.

De reden is dat deze hond zo populair is, dat er een heel tijd sprake is geweest van overfok. Ook zie je nu nog dat de Labrador pup vaak aangeboden wordt door broodfokker. Koop altijd een pup bij een erkende fokker die is aangesloten bij de rasvereniging.

De prijs van een Labrador pup

Gemiddeld betaal je voor een Labrador pup tussen de € 1.200,- en de € 1.500,-. Je koopt dan een pup bij een erkende fokker en je krijgt een officieel stamboom document bij je pup. Hierin staat wie de ouders en wie de voorouders van de pup zijn.

Er zijn fokkers die meer geld voor een pup vragen. Let op dat je niet te veel betaald. Zie je een fokker die een pup aanbiedt voor een veel lagere prijs, dan moet je ook oppassen. Waarschijnlijk heb je dan met een broodfokker te maken, of met een pup die ziek is. Je kunt die hond beter niet kopen.

De kosten voor de verzorging van je Labrador pup

Naast de aanschafprijs, zijn er nog een aantal kosten waar je rekening mee moet houden als je een pup koopt. Allereerst heeft je pup een veilige slaapplaats nodig, dat kan een mand zijn, maar ook een bench.

Maar hij heeft ook een kussen nodig, een halsband, een riem, een voederbak en een drinkbak. Voor de verzorging van je hond heb je een borstel nodig, een nagelknipper en voor zijn gebit een tandenborstel en tandpasta. Uiteraard moet je ook voer kopen, beloningssnoepjes en dergelijke.

Naast de kosten voor spullen voor de dagelijkse verzorging van je hond, moet je ook rekening houden met jaarlijkse kosten voor de dierenarts, voor het hondenhotel als je op vakantie gaat en natuurlijk voor de cursussen die je met je hond gaat volgen. Gemiddeld kost een Labrador je op jaarbasis tussen de € 1.100,- en de € 1.400,-.

Leer alles over jouw Labrador puppy

Wil je álles weten over jouw Labrador puppy? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De eerste dag met je Labrador pup

Als je je pup ophaalt bij de fokker, dan wil je het liefst je pup aan iedereen voorstellen. Toch is dit niet verstandig. Je kunt het beste je pup eerst laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef hem de tijd om alles te ontdekken en forceer niets. Zorg ervoor dat je wat te eten hebt en dat je pup altijd vers drinkwater heeft.

Begin wel die eerste dag direct met de opvoeding van je Labrador pup. Want wat je nu toestaat van je pup, dat kun je hem daarna niet meer goed afleren. Een consequente, maar liefdevolle opvoeding is erg belangrijk voor je pup. Beloon zijn goede gedrag en negeer zijn slechte gedrag.

De eerste nachten met je Labrador pup

Je Labrador pup heeft waarschijnlijk nog nooit alleen geslapen en die eerste nacht zal ook voor je pup erg spannend zijn. De kans is groot dat hij zijn moeder en zijn broertjes en zusjes mist. Daarom kun je je pup in zijn bench naast je bed neerzetten. Hij voelt en ruikt jouw aanwezigheid. Als je pup ’s nachts wakker wordt, dan kun je hem direct geruststellen door zachtjes iets te zeggen. In de nachten die daarop volgen kun je je pup steeds iets verder van je bed zetten. Uiteindelijk kun je hem buiten je slaapkamer zetten. Totdat je hond helemaal buiten je slaapkamer slaapt.

Het gedrag van je Labrador pup

Een Labrador pup is een ontzettende actieve pup. Ze willen graag spelen en je zult ook zien dat ze flink de clown uit willen hangen. De Labrador is een heel actieve hond en als hij zich verveelt, dan zul je merken dat hij op van alles gaat kauwen.

Zorg er daarom voor dat je altijd een bot hebt voor je hond. En hij is ook gek op speeltjes. Dan zal je hond je schoenen en meubels waarschijnlijk met rust laten.

Een Labrador pup is enorm leuk om te zien. En je zult snel in de verleiding komen om heel veel toe te staan. Maar het beste is om wel direct met een consequente opvoeding te beginnen. Wil je dat je volwassen hond niet op de bank komt? Sta je pup dan ook niet toe om op de bank te komen. Alles wat je hem nu afleert, hoef je later niet meer te corrigeren.

Wat moet je doen als je Labrador pup blaft?

Het komt niet vaak voor, maar heel af en toe heb je een Labrador pup die veel blaft. Tuurlijk is het grappig als zo’n klein hondje blaft. Maar het is verstandig om dit direct af te leren als je dit niet wilt.

Een jonge hond kun je het blaffen makkelijker afleren dan een volwassen hond. Dus doe dit direct. En weet je niet precies hoe je dit moet doen? Dan kun je altijd tips vragen bij degene die jou de puppycursus geeft.

Geniet vooral van je Labrador pup

Het is waar wat ze zeggen…ook een Labrador pup is maar heel even klein. Dus geniet er vooral van. Leer elkaar kennen en wees in je gehele opvoeding consequent, doortastend en liefdevol. Je hond straffen werkt vaak averechts, dus je kunt beter zijn goede gedrag belonen en zijn ongewenste gedrag te negeren.

Een Labrador wordt pas een beetje volwassen als hij 1,5 jaar oud is. Tot die tijd zul je zeker heel erg druk zijn met de opvoeding en het steeds weer bijsturen van het gedrag van je Labrador pup.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload