Home | Jouw Labrador opvoeden: hoe pak je de opvoeding aan? (+tips)

Jouw Labrador opvoeden: hoe pak je de opvoeding aan? (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Labrador staat erom bekend dat hij vriendelijk, sociaal, intelligent, energiek en goed te trainen is. Het is een populaire gezinshond en je ziet deze hond veel in Nederland. De meest voorkomende vachtkleuren zijn zwart, geel en chocoladebruin.

Maar je ziet soms ook een witte, blonde, of zilvergrijze Labrador. Het is dus een intelligente hond, maar je moet de hond wel leren hoe hij deze intelligentie moet gebruiken. Dat vraagt van jou als baas om een goede en consequente opvoeding. En dat begint al direct de eerste dag dat je jouw pup ophaalt van de fokker.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

Hoe moet je een Labrador opvoeden?

Voordat je een Labrador pup koopt, is het verstandig om je alvast te verdiepen in hoe je deze hond het beste op kunt voeden. Als je weet wat je te wachten staat, dan valt het achteraf altijd mee. Een pup opvoeden is namelijk niet makkelijk. Het is belangrijk om direct te starten met de opvoeding.

De beste methode van opvoeden bij de Labrador is om consequent te zijn. De Labrador is een gevoelige hond, je zult hem dus met zachte hand moeten opvoeden. Schreeuwen helpt niet bij deze hond, hij zal dan eerder gefrustreerd raken, dan dat de hond er iets op uit doet.

Een consequente, liefdevolle opvoeding waarbij goed gedrag beloond wordt en slecht gedrag genegeerd.

Ga met je Labrador op puppycursus

De eerste stap in een goede opvoeding is om jou en je hond zo snel mogelijk in te schrijven voor een puppycursus. Dit is erg goed voor de socialisatie van je hond. Tijdens de cursus leert hij hoe hij met andere honden om moet gaan. Ook komt je hond in verschillende situaties terecht en dat is ook goed voor zijn socialisatie.

Je hond leert tijdens de puppycursus nog veel meer. Hij leert de basiscommando’s en hij leert dat jij zijn baas bent en dat hij naar jou moet luisteren. Jij krijgt tijdens deze cursus allerlei tips en handvatten om je hond zo goed en consequent mogelijk op te voeden. En doordat je met je hond traint, zal het jullie band ook zeker versterken.

Schrijf je in voor de vervolgcursus

Een puppycursus duurt zo’n tien weken. Dan is je pup nog lang niet volwassen. Dus schrijf je ook direct in voor de vervolgcursus. Op deze manier kun jij je hond ook goed door de puberfase heen leiden. Tijdens de vervolgcursus leert je hond nog beter te luisteren.

Vaak oefen je dan ook met het loslopen van je hond. Dat is vooral fijn voor je Labrador, want dan kan hij al zijn energie kwijt tijdens de wandeling. En dat is weer fijn voor jou, want daardoor heb jij een rustiger hond in huis.

Let op: Het opvoeden van jouw Labrador (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Wees vanaf dag 1 consequent

Het is al eerder genoemd, het is erg belangrijk dat je consequent bent in je opvoeding. Als je de ene dag het een zegt en de andere dag het ander, dan weet de hond niet waar hij aan toe is. Hij zal dan waarschijnlijk doen wat hem het beste uitkomt.

Daarom is het belangrijk om voordat je de hond krijgt alvast na te denken over de regels. Wat vind je wel goed en wat niet? Welk gedrag is acceptabel en welk gedrag niet?

Wil je bijvoorbeeld dat je volwassen Labrador hond niet op de bank komt. Dan moet je dat ook niet toestaan als hij een pup is. Mag hij het als pup wel, maar na een half jaar niet meer? Of als er een nieuwe bank komt niet meer? Dan snapt je hond er niets van. Wees daarom consequent en sta dit vanaf de eerste dag niet toe.

Ook kun je nadenken over blaffen. Vind jij dat je hond mag blaffen? Of heb je dat liever niet? Als je geen blaffende hond wilt, dan kun je dit het beste ook direct als pup afleren. En dat doe je niet door hem te straffen. Want dat werkt niet. Je moet eerst onderzoeken waarom je hond blaft.

Misschien blaft hij alleen als de bel gaat. Als je dat niet wilt, dan moet je dus zorgen dat de hond iets anders gaat doen als de bel gaat. Train met je hond dat als de bel gaat dat hij dan stil op zijn plek moet gaan liggen.

Dat kun je heel simpel doen, door de bel te laten gaan en dan wat snoepjes op zijn mat gooien. De Labrador is gek op eten. En … eten en blaffen gaat nu eenmaal niet tegelijk. Oefen dit net zo vaak, totdat de hond vanzelf op zijn mat gaat zitten als de bel gaat. Hij gaat dan niet meer blaffen, hij wacht op die lekkere snoepjes.

Hulp bij de opvoeding van je Labrador

Lukt het je niet om je Labrador goed op te voeden? Laat hij ongewenst gedrag zien en weet je niet hoe je dat af moet leren? Kijk dan eens of er een hondenexpert bij jou in de buurt is. Deze professionals komen vaak bij jou thuis.

Ze kijken dan naar het gedrag van jouw hond in zijn eigen omgeving. En ze kunnen direct tips en adviezen geven. Je zult zien dat het ongewenste gedrag van jouw Labrador ook snel is afgeleerd.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Labrador

Wil je precies leren hoe je jouw Labrador perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Labrador, een leergierige hond

Van oorsprong is de Labrador een leergierige en intelligente hond. Ze worden niet voor niets vaak ingezet als hulphond. Met de juiste opvoeding en begeleiding kun je van je Labrador een perfect luisterende hond maken. En voor de hond is dit ook erg prettig. Hij weet dan precies waar hij aan toe is en wat er van hem verwacht wordt.

De Labrador, een actieve hond

Bij een goede opvoeding hoort ook voldoende beweging. De Labrador is een hond met veel energie. Naast de vier wandelingen per dag, moet je ook zeker nog dagelijks een lange wandeling van minimaal een uur met je hond maken. Tijdens deze wandeling moet je hond fysiek en mentaal uitgedaagd worden. Van oorsprong is de Labrador een echte werkhond en hij wordt ook nu nog graag aan het werk gezet.

Je kunt perfect met je Labrador joggen. En hij zal ook graag naast je fiets met je meerennen. Dit moet je natuurlijk wel langzaam opbouwen, anders belast de hond zijn gewrichten teveel. De Labrador is ook gek op zwemmen en apporteerspelletjes. Zowel in het water als op het land.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload