Home | Alles over de grijze Labrador (uitgebreid artikel)

Alles over de grijze Labrador (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De grijze Labrador is erg populair. Maar niet onder fokkers, want fokkers zien de grijze vachtkleur als niet gewenst. De grijze kleur van de hond ontstaat door een verdunningsgen bij de bruine Labradors.

De vacht wordt door dit gen niet bruin, maar grijs. De grijze Labrador komt niet veel voor in Nederland, dat komt omdat veel fokkers niet specifiek op deze grijze kleur willen fokken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De rasstandaard en de grijze Labrador

De grijze Labrador is niet officieel erkend. Dat betekent dat de grijze kleur van de vacht niet in de rasstandaard is opgenomen. Daarom kun je ook maar heel weinig fokkers vinden die grijze Labradors fokken.

In Nederland is er geen één die is aangesloten bij de rasvereniging. Als je in Nederland een grijze Labrador pup koopt, dan kom je vaak terecht bij een broodfokker. En daar wil je natuurlijk geen pup kopen.

Het ontstaan van de grijze Labrador

De grijze Labrador werd voor het eerst gefokt in Amerika. In de jaren 80 begonnen twee verschillende fokkers in Amerika honden met deze grijze vachtkleur te fokken. Zij zeggen dat de kleur grijs is ontstaan toen zij twee bruine Labradors met elkaar kruisten.

Maar later dacht men dat de grijze kleur is ontstaan, omdat de Labrador is gekruist met een Weimaraner. Deze honden hebben een grijze vacht. Hoe de grijze Labrador exact is ontstaan is nog steeds onbekend.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labrador wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De levensverwachting van de grijze Labrador

Gemiddeld wordt de grijze Labrador 10 tot 12 jaar oud. Er is niets bekend dat de grijze Labrador zwakker of sterker is dan Labradors van een andere kleur. Wel lopen ze hetzelfde risico op de erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij Labradors.

Zo hebben deze honden vaak last van heup- en elleboogdysplasie. Dit is een afwijking in het ellebooggewricht en heupgewricht. De kop past dan niet goed in de kom en dat geeft pijn bij lopen, rennen, opstaan.

Deze aandoening kan verergerd worden als de hond in zijn jonge jaren zijn gewrichten te veel belast. Daarom is het altijd goed om te letten op de mate van beweging van je jonge pup.Ook kunnen ze last hebben van oogafwijkingen. Daarom moeten erkende fokkers altijd de ouderhonden laten testen op dit soort aandoeningen.

Als zij het gen hebben voor deze aandoening, mag er met deze honden niet gefokt worden. Bij een broodfokker heb je hier totaal geen inzicht in. En dan weet je dus nooit zeker of je een gezonde pup koopt.

Het karakter van de grijze Labrador

De grijze Labrador komt bijna niet voor in Nederland. Daarom is er weinig te zeggen over specifieke karaktereigenschappen van deze hond. Er zijn geen afwijkingen bekend ten opzichte van het karakter van Labradors met een andere vachtkleur. Ook de grijze Labrador is vriendelijk, actief en goed te trainen.

Maar het kan zijn dat een grijze Labrador ook iets van een andere hond in zich heeft. Als de fokker daar niet eerlijk over is, dan kun je dus niets zeggen over het karakter van jouw hond, omdat je niet precies weet wat erin zit.

Koop daarom altijd een pup bij een erkende fokker. Dan kun je aan de hand van zijn stamboom zien waar de hond van af stamt. Dan heb je meer zekerheid over het karakter van je hond.

De opvoeding van de grijze Labrador

Ook de grijze Labrador heeft een goede en consequente opvoeding nodig. De honden zijn erg intelligent en ze willen ook graag leren, maar ze hebben wel de juiste begeleiding nodig. Een puppycursus en een aantal vervolgcursussen zijn dan ook zeker aan te raden.

Op een puppycursus leert je pup met andere honden omgaan, maar hij leert ook de basiscommando’s. En een puppycursus is goed voor de band tussen de hond en zijn baas. Na deze cursus is de hond nog lang niet goed opgevoed. Daarom is het verstandig om ook nog een aantal vervolgcursussen met je grijze Labrador te volgen.

De hond zal dit ook erg leuk vinden, omdat hij dan mentaal en fysiek uitgedaagd zal worden.

Leer alles over jouw lieve Labrador

Wil je álles leren over jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede fokker van de grijze Labrador

Een goede fokker voor je grijze Labrador pup is moeilijk te vinden. Zoals gezegd is er in Nederland geen enkele erkende fokker van deze kleur pups. Het kan natuurlijk voorkomen dat er een keer een grijze pup in een nest zit. Dan zal de fokker jou kunnen bellen.

Wees voorzichtig met het halen van een grijze Labrador pup uit het buitenland. Kijk altijd of deze fokker is aangesloten bij een rasvereniging. Is dat niet het geval, dan heb je waarschijnlijk te maken met een broodfokker.

Waar moet je op letten bij een fokker?

Als je een fokker gaat bezoeken, dan kun je al snel zien of dit een goede fokker is, of dat je met een broodfokker te maken hebt. Je moet op een aantal punten letten. Allereerst moet je kijken of de moederhond altijd aanwezig is bij de pups. Dit is een absolute must. Is dat niet het geval, dan is het verstandiger om ergens anders een pup te kopen.

Daarnaast moet je goed naar de pups kijken. Zien ze er wel gezond uit? Zijn ze niet te dik? Of te mager? En de honden moeten ook vrolijk, blij en speels zijn. Ze moeten helder uit hun oogjes kijken. Datzelfde geldt voor de moederhond. Als die bijvoorbeeld te mager is, dan zegt dat ook iets over de verzorging die de moederhond krijgt. Vertrouw je het niet? Koop daar dan geen pup.

Ook weet een erkende en goede fokker alles over het hondenras. Hij kan al je vragen beantwoorden. De fokker kan je ook laten zien wie de voorouders van de honden zijn. En hij kan je ook de testen laten zien, zodat je zeker weet dat de ouders, maar ook de pups niet erfelijk belast zijn.

Kan een fokker dat niet? Of wil hij dat niet? Dan heb je te maken met een broodfokker. Je kunt dan beter hier geen grijze Labrador pup kopen.

Een grijze Labrador pup kopen

Voor een grijze Labrador pup betaal je gemiddeld € 1.500. Dat kan hoger uitvallen, omdat de kleur zo zeldzaam is. Maar koop je de pup bij een erkende fokker, dan zul je ongeveer op dit bedrag moeten rekenen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload