Home | De bruine Labrador is een geweldige viervoeter

De bruine Labrador is een geweldige viervoeter

⏱ Leestijd: 4 minuten

De bruine Labrador staat ook wel bekend als de chocolade Labrador. Deze kleur is één van de drie officiële kleuren van de Labrador. Vroeger was dat niet zo. Toen werd de chocoladebruine kleur als een foutje gezien.

Uiteindelijk is de rasstandaard aangepast en is ook dit een officieel erkende kleur van de Labrador.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De geschiedenis van de bruine Labrador

De bruine labrador is na zwart één van de oudste Labrador kleuren. De oudste verwijzing naar de bruine Labrador komt uit 1885. De hond Buccleuch Avon werd toen gepresenteerd aan de zesde hertog van Buccleuch.Dit was de eigenaar van een hondenkennel in Groot-Brittannië. In die tijd werd de kleur bruin als leverkleur omschreven.

De bruine Labrador werd steeds populairder. In 1903 heeft de Kennel Club in Engeland de Labrador voor het eerst erkend als ras. De American Kennel Club volgde in 1917. Pas in 1940 werd de allereerste bruine Labrador in Amerika geregistreerd bij de AKC.

De Nederlandse Labrador Vereniging

In Nederland werd in 1964 de Nederlandse Labrador Vereniging opgericht. Eind jaren 80 werden de bruine Labradors pas echt populair in Nederland. Dat kwam door hun opvallende kleur en hun vriendelijke karakter.

Doordat de bruine Labrador steeds populairder werd, werd er ook steeds meer gefokt op de bruine kleur. Dat heeft een aantal nadelen met zich meegebracht.

Doordat er zoveel gefokt is op de bruine kleur van de Labrador, wordt er gezegd dat de bruine Labrador een slechtere gezondheid heeft dan de andere kleuren Labradors. Ze leven korter en hebben meer genetische afwijkingen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labrador wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende kleuren bruin

De vacht van de bruine Labrador is niet altijd dezelfde kleur bruin. Er zijn veel verschillende tinten bruin te onderscheiden. Zet je tien bruine Labradors op een rij, dan is de kans groot dat ze alle tien een andere kleur bruin zijn.

Officieel zijn alle tinten bruin geaccepteerd. Het maakt dus voor de standaard niet uit welke kleur bruin de vacht van de Labrador heeft. Er zijn diverse redenen waarom de bruine vacht kan verschillen.

Redenen voor de verschillende kleuren bruin

Genetische aanleg is één van de redenen die genoemd kan worden voor de verschillende tinten bruin. Maar vlak voordat een Labrador gaat verharen en vlak na het verharen kan de vacht ook verschillen van kleur.

Oud haar is vaak veel lichter dan nieuw haar. De nieuwe vacht is vaak rijker en levendiger van kleur.

Een Labrador kan ook een zilveren vachtkleur hebben. Dat wordt ook gezien als een kleurvariatie op bruin. Maar deze kleur wordt niet als officiële kleur erkend door de rasvereniging.

De levensverwachting van de bruine Labrador

Uit allerlei studies is gebleken dat de bruine Labrador minder oud wordt dan de Labradors met een andere kleur vacht. Waar dit precies door komt, is niet bekend. Het te veel fokken op de bruine kleur wordt als reden genoemd, maar daar is officieel geen bewijs voor.

De bruine Labrador leeft gemiddeld 1,3 jaar korter dan de Labrador met een blonde of zwarte kleur. De gemiddelde levensduur van een bruine Labrador is 10,7 jaar.

Is de bruine Labrador minder gezond?

Door de toegenomen populariteit van de bruine Labrador, gingen fokkers steeds intensiever op die bruine kleur fokken. Het bruine gen is recessief. Dus de grootste kans op een bruine Labrador is door twee bruine Labradors met elkaar te kruisen.

Dat betekent dat de genenpool redelijk beperkt was. Hierdoor zie je ook dat bij de bruine Labrador ook vaker erfelijke aandoeningen voorkomen.

Veel voorkomende aandoeningen bij de bruine Labrador

Heup- en elleboogdysplasie en staar zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Labradors in het algemeen.

Er is onderzoek gedaan naar de gezondheid van de bruine Labradors en daaruit komt naar voren dat de bruine Labrador vaker bepaalde medische aandoeningen hebben dan zwarte of blonde Labradors.

Het karakter van de bruine Labrador

Je ziet verschil in het karakter van de bruine Labrador en de blonde en zwarte Labrador. De bruine Labrador heeft een minder goede reputatie.

Doordat er zoveel gefokt is met de bruine Labrador en doordat de focus daarbij vooral op de bruine kleur lag en minder op karaktereigenschappen, is de suggestie gewekt dat bruine Labradors minder vriendelijk zijn. Maar in de praktijk blijkt dat een wassen neus te zijn.

De intelligentie van de bruine Labrador

De intelligentie van de Labrador is niet kleur afhankelijk. De bruine Labrador is net zo intelligent als de andere kleuren Labradors. Iedere Labrador heeft een goede opvoeding en training nodig.

Alleen dan kan hij zijn intelligentie op de juiste manier inzetten.

Leer alles over jouw lieve Labrador

Wil je álles leren over jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een bruine Labrador trainen

Een bruine Labrador is een intelligente hond en de hond is goed te trainen. Maar het is hierbij wel belangrijk dat de hond een goede band met zijn baas heeft. De hond moet willen werken voor zijn baas en hij moet er plezier in hebben.

Als dat niet het geval is, dan kun je trainen wat je wilt, maar dat zal geen enkel resultaat hebben. Sommige mensen zeggen dat de bruine Labrador iets minder goed te trainen is dan de Labradors met een andere vachtkleur. Ook hier wordt de selectie op de bruine kleur als reden gegeven.

Het gedrag van een bruine Labrador

Er is veel onderzoek gedaan naar de bruine Labrador. Uit het ene onderzoek is naar voren gekomen dat de bruine Labrador iets minder rustig is dan hun soortgenoten met een andere kleur vacht. Maar uit ander onderzoek komt weer naar voren dat dat niet het geval is.

Je kunt dus concluderen dat het per hond ook erg verschilt. Een goede socialisatie en opvoeding is van grote invloed op het gedrag van je hond. Het is belangrijk om daar veel tijd in te investeren.

Koop je bruine Labrador bij een erkende fokker

Als je besluit een bruine Labrador te kopen, zorg er dan voor dat je een pup koopt van een erkende fokker. Vraag de fokker naar het verleden van de moederhond en de vaderhond. En vraag ook altijd naar de karaktereigenschappen van die honden. Koop een pup bij een fokker die is aangesloten bij de rasvereniging. Dan weet je zeker dat je een relatief gezonde pup koopt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload