Home | De kruising Labrador x Friese Stabij is een schitterende mix

De kruising Labrador x Friese Stabij is een schitterende mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Friese langhaar is een kruising tussen een Labrador en een Friese Stabij. Het karakter van deze hond is zacht, vriendelijk, energiek, enthousiast en actief.

De Friese langhaar kan goed overweg met kinderen en is een ideale gezinshond. Tenminste als je als gezin actief bent. Want deze hond heeft veel beweging en uitdaging nodig.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De Friese Stabij

De Friese Stabij komt oorspronkelijk uit Friesland. Deze rashond is erg zelfstandig en sommige mensen noemen hem daarom koppig. Vroeger zochten de boeren een zelfstandige hond voor op de boerderij. Deze zelfstandigheid is dus in de hond gefokt.

De Stabij is niet geschikt als waakhond. Hij zal wel aanslaan als hij iets hoort, maar hij verwacht dan dat de baas het verder oplost. Deze hond is een echte jachthond. Hij gaat graag zelfstandig op jacht.

Uiterlijke kenmerken van de Friese Stabij

De Stabij wordt gemiddeld dertien jaar oud. Een reu heeft een schofthoogte van ongeveer 50 tot 53 centimeter en van een teef ongeveer 48 tot 50 centimeter. De reu weegt 22 tot 27 kilo en de teef 18 tot 23 kilo. De Friese Stabij heeft een vacht die halflang en sluik is.

Het haar van een raszuivere Stabij is niet gekruld. Op de kop heeft de Stabij kort haar en het haar is aan de achterkant van zijn poten juist iets langer. De kleur van de Stabij is zwart, bruin of oranje met witte aftekening, eventueel met schimmel. De ogen van de zwarte stabij zijn donkerbruin en de neus is zwart. De ogen van een bruine of oranje Stabij zijn bruin, net zoals de neus.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Labrador (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Labrador

De Labrador komt oorspronkelijk uit Canada. Daar werd de hond gebruikt voor de jacht op eenden. Het is een hond die zich goed kan redden in het water. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen.

Als waakhond is de Labrador niet zo geschikt. Deze honden staan erom bekend dat zij iedereen met veel enthousiasme begroeten. Ook vreemden.

Uiterlijke kenmerken van de Labrador

De Labrador heeft een korte vacht met een waterafstotende ondervacht. De officiële kleuren van deze hond zijn bruin, geel en zwart. De Labrador wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. En de gemiddelde schofthoogte van een reu is 56 tot 57 centimeter en van een teef 54 tot 56 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 29 en de 35 kilogram.

Wat je moet weten over de kruising Labrador Friese Stabij

De Friese Langhaar is een hond die veel beweging nodig heeft. Zowel de Labrador als de Friese Stabij zijn honden met een hoog energieniveau. Dus de pups van deze honden hebben ook een berg aan energie.

Je zult minimaal vier keer per dag een half uur met je hond moeten lopen. En daarnaast zul je je je hond nog dagelijks moeten verwennen met een stevige wandeling van minimaal een uur. Dat betekent dat je zeker dagelijks 3 uur met je hond moet wandelen. Een grote tuin is dan ideaal, dan kan je hond daar ook zijn energie kwijt.

De kruising Labrador Friese Stabij houdt van rennen, zwemmen, spelen, wandelen en allerlei hondensporten. Ze vinden het geweldig om een sport te doen met hondenspeelgoed. Denk aan apporteren of een leuke hindernisbaan.

Alleen als je hond voldoende beweging krijgt, zul je er in huis een rustige aan hebben. Als je besluit een Friese Langhaar te kopen, dan zul je dus veel tijd moeten hebben om met je hond door te brengen.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Labrador

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De opvoeding van de Labrador Friese Stabij

Zowel de Labrador als de Friese Stabij zijn gebaat bij een consequente opvoeding met zachte hand. Dat geldt ook voor de kruising van deze twee honden. Je zult de hond met veel geduld moeten opvoeden. Als je tegen de hond schreeuwt, dan werkt dat averechts.

Datzelfde geldt als je de hond te hardhandig aanpakt. Deze hond is erg gevoelig en de beste opvoeding is die van het belonen van goed gedrag en het negeren van ongewenst gedrag.

Op puppycursus

Een goede opvoeding begint met een goede puppycursus. Je hond leert hier hoe hij met andere honden om moet gaan. En hij leert ook de basiscommando’s. Jij leert als baas weer hoe je de hond het beste kan opvoeden en hoe de hond het beste benaderd kan worden.

Het is verstandig om niet alleen een puppycursus te volgen, maar om ook daarna nog een aantal vervolgcursussen te volgen. Een behoorlijke investering in tijd en geld. Maar je zult ziet dat dat het zeker waard is op de langere termijn.

Een fokker vinden van de Labrador Friese Stabij

Als je op zoek bent naar een kruising tussen een Labrador en een Friese Stabij, dan is het belangrijk om eerst een goede fokker te selecteren. Omdat je een kruising koopt en geen rashond, weet je nooit zeker welke eigenschappen en kenmerken de hond zal hebben. Je kunt een hond krijgen die meer op de Stabij lijkt, maar hij kan ook meer lijken op een Labrador.

Ook de vacht kan van beide ouderhonden komen. Zo kun je dus een hond krijgen die op een Labrador lijkt, maar de vacht van de Friese Stabij heeft of andersom.

Een goede fokker zorgt goed voor zijn honden. Let altijd goed op of de honden er gezond en blij uit zien. Is dat niet het geval, dan kun je bij die fokker beter geen pup kopen. De fokker van de Labrador Friese Stabij honden, zal zelf vaak of een Labrador of een Friese Stabij hebben.

En hij heeft zijn hond laten dekken door een andere hond. Vraag altijd aan de fokker wie de vaderhond is en ook naar de karaktereigenschappen van die hond.

Een pup kopen

Heb je een goed gevoel bij de fokker, dan kun je een pup uitzoeken als hij een nestje heeft. Omdat de pups op zowel de moeder als op de vader kunnen lijken is het altijd een verrassing hoe ze eruit zien. Kies de pup die qua karakter goed bij jou past.

En kies natuurlijk de pup waar jij een goed gevoel bij hebt. De meeste fokkers zullen tussen de € 1.000 en € 1.500 voor hun pup vragen. Je krijgt dan geen stamboom bij de hond, want het is geen officiële rashond die je koopt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload