Home | Labrador versus Golden Retriever: wat zijn de verschillen

Labrador versus Golden Retriever: wat zijn de verschillen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ze worden nogal eens door elkaar gehaald, de Labrador en de Golden Retriever. Ook de naam lijkt op elkaar, want de Labrador wordt ook vaak Labrador Retriever genoemd.

Toch zijn er kleine verschillen tussen deze twee honden. Zowel qua uiterlijk als karakter. Wat ze gemeen hebben is dat ze allebei ontzettend populair zijn. Het zijn vriendelijke, vrolijke en energieke honden. Ze hebben een baas nodig die veel met ze kan ondernemen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

Labrador

De Labrador is een echte gezinshond en een echte allemansvriend. De hond is in heel veel landen erg populair en ook in Nederland. Dat komt vast door zijn geweldige karakter.

Het is een hond die veel energie heeft en ook veel beweging en uitdaging nodig heeft. Van oorsprong komt de Labrador uit Canada. Daar werd hij als jachthond ingezet voor de jacht op eenden.

Uiterlijke kenmerken Labrador

De Labrador heeft een korte en dichte vacht. De ondervacht is waterafstotend en de vacht van de hond heeft weinig verzorging nodig. De kleur van de vacht is zwart, blond en chocoladebruin. Dit zijn de officiële vachtkleuren die door de F.C.I. erkend zijn.

Daarnaast zie je ook honden met een zilvergrijze of witte vacht. De Labrador weegt gemiddeld 25 tot 35 kilogram en gemiddeld wordt de hond 12 jaar oud.

Karakter Labrador

Het karakter van de Labrador kun je beschrijven als intelligent, extravert, evenwichtig, aardig en behendig. Het is een vriendelijke, opgewekte hond. De hond barst van de energie en hij heeft dan ook veel beweging nodig.

Je kunt de Labrador makkelijk trainen, maar het is wel belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd wordt en consequent opgevoed wordt. Een hardhandige opvoeding werkt averechts bij deze zeer gevoelige hond.

Labradors zijn honden die goed met kinderen en met andere honden en dieren overweg kunnen. Toch moet je een hond niet met kleine kinderen alleen laten. Want vooral een jonge Labrador kan nogal onstuimig zijn en zo onbewust het kind bezeren of omver lopen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Labrador wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Golden Retriever

De Golden Retriever komt oorspronkelijk uit Schotland. Ook deze hond is in veel landen erg geliefd en populair. Het is een hond die energiek, werklustig en gehoorzaam is. De Golden Retriever wordt vaak ingezet als geleidehond, hulphond en jachthond.

Van oorsprong is de Golden Retriever ook een jachthond. Zijn taak was vooral het opzoeken van geschoten wild en hij moest dit dan naar de jager brengen. Daarom is deze hond ook dol op apporteerspelletjes.

Uiterlijke kenmerken Golden Retriever

De schofthoogte van de Golden Retriever reu is 56-61 centimeter en van een teef 51-56 centimeter. En het gewicht zit tussen de 25 en de 34 kilogram. De Golden Retriever heeft een lange, zachte vacht. Ook deze hond heeft een ondervacht die waterafstotend is.

De hond moet je wekelijks een keer borstelen, maar verder heeft ook zijn vacht niet veel verzorging nodig. De vacht van de hond kan roomwit tot donkerbeige zijn. En soms zelfs mahoniekleurig.

Karakter Golden Retriever

De Golden Retriever is een sociale hond en hij is van nature erg vriendelijk. Hij is intelligent en leergierig. Je kunt de Golden Retriever goed opvoeden. Hij houdt er van om bij het gezin te zijn en de hond wil graag bij familieactiviteiten betrokken worden.

De Golden Retriever kan ook erg goed met kinderen en met andere dieren overweg. Het is een geduldige en grootmoedige hond tegenover kinderen. Je kunt de Golden Retriever niet inzetten als waakhond, want hij is niet waaks.

Leer alles over jouw lieve Labrador

Wil je álles leren over jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verschillen tussen de Labrador en de Golden Retriever

De Golden Retriever is over het algemeen iets groter en zwaarder dan de Labrador. Een Labrador is iets drukker en enthousiaster dan een Golden Retriever. De Labrador wil graag aan het werk gezet worden. Hij doet alles in ruil voor een lekker koekje. Je kunt een Labrador goed trainen en deze honden willen graag voor hun baas werken.

De Golden Retriever is iets rustiger dan de Labrador. Ze zijn ook iets zachtaardiger. De Golden Retriever is gevoeliger voor harde stemmen en ruzie. Ze doen er alles aan om hun baasje tevreden te stellen. Ze zijn altijd blij, lief en vrolijk.

De vachtverzorging van de Golden Retriever is iets intensiever, omdat het een langharige vacht is. Je zult iets vaker de vacht moeten borstelen of kammen om klitten te voorkomen.

Beweging en levensverwachting

Beide honden hebben veel beweging nodig. Ze moeten naast hun normale wandelingen minimaal een uur per dag intensief bewegen. Dat kan door een flinke wandeling, waarbij ze kunnen rennen, springen en zwemmen.

Maar je zou ook met ze kunnen joggen of fietsen. Gemiddeld wordt de Golden Retriever met een levensverwachting van 10-13 jaar iets ouder dan de Labrador die een levensverwachting heeft van 10-12 jaar.

Erfelijke aandoeningen

Beide hondenrassen hebben een aantal erfelijke aandoeningen. De Golden Retriever heeft zelfs een zeer hoog risico op het krijgen van deze aandoeningen. Daarom is het belangrijk om altijd een pup bij een erkende fokker te kopen.

Beide honden hebben een verhoogd risico op heup- en elleboogdysplasie. Dat is een afwijking in het heup- en ellebooggewricht, waarbij de kop niet meer goed in de kom past.

Welke hond past bij welke baas?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er geen grote verschillen tussen deze hondenrassen. Het is dus eigenlijk een kwestie van smaak welke hond bij welke baas past. Het grootste verschil zit in de vacht van de hond. Houd je van honden met een langharige vacht, dan moet je voor de Golden Retriever gaan. Als je liever een hond met een korte vacht wilt, dan is de Labrador een geschikte hond voor jou.

Beide honden hebben een actieve baas nodig, die veel met ze op pad gaan. De honden ondernemen graag dingen samen met hun baas. Ze vinden het leuk om apporteerspelletjes te doen, ze houden van zwemmen en rennen.

Het belangrijkste is dat jij als baas voldoende tijd hebt om je hond de beweging te geven die hij nodig heeft. Heb je een drukke baan en ben je veel van huis? Dan is zowel de Labrador als de Golden Retriever geen geschikte hond voor jou.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload