Home | Soorten en kruisingen van de Labrador

Soorten en kruisingen van de Labrador

⏱ Leestijd: 5 minuten

Er zijn verschillende soorten labrador. Natuurlijk heb je allemaal verschillende kleuren, namelijk blond (geel), zwart en bruin. De gele variant is het meest bekend en het meest populair. Maar deze hebben alleen maar een andere kleur vacht, terwijl je ook onderscheid kunt maken tussen twee verschillende soorten: namelijk de Engelse en de Amerikaanse soort.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De Amerikaanse soort

De Amerikaanse labrador is iets groter dan de Engelse soort en wordt vooral gefokt om mee te jagen. Hij staat dan ook meer bekend als een jachthond en werkhond. In bepaalde delen van de wereld wordt deze soort ook nog steeds gebruikt voor de jacht. Hij heeft erg veel energie en vindt het heerlijk om actief bezig te zijn.

Over het algemeen is de Amerikaanse soort groter en dunner dan de Engelse soort. Zijn botstructuur is ook lichter en zijn vacht minder dicht. Hij heeft een neus die iets puntiger is en een smallere kop. Verder mist deze soort de otterstaart waar de labrador zo bekend om staat. Het zijn echte gezelschapsdieren en kunnen snel verlatingsangst krijgen. 

De Engelse soort

De Engelse labrador wordt ook wel gefokt voor de show en is daarom dus ook een echte showhond. Hierdoor is de Engelse soort iets rustiger en past hij ook beter in een gezin. Over het algemeen is een Engelse labrador een erg evenwichtige en sterke hond.

Hij heeft een sterke en lange nek en kan goed en sierlijk springen. Meestal zijn ze iets dikker en gespierder dan de Amerikaanse soort. De kop is daarnaast ook iets groter en hoekiger, de poten zijn wat korter en de vacht is iets dikker.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Labrador (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kruisingen met de Labrador

Je kunt dus kiezen voor een labrador als huisdier, maar je kunt er ook voor een kruising kiezen. Er worden dan twee verschillende rassen met elkaar gemixt. DIt wordt al heel erg lang gedaan en is dus helemaal niet gek. De puppy heeft dan kenmerken van allebei zijn ouders, zowel de fysieke als de innerlijke kenmerken.

Ook met de labrador wordt er natuurlijk veel gemixt en je krijgt dan erg leuke uitkomsten. Houd er wel rekening mee dat sommige kruisingen extra gevoelig zijn voor bepaalde ziektes. Let hier dus op voordat je een hond gaat kopen.

De Labradoodle

Een hele populaire kruising van de labrador is de labradoodle. Je mixt dan een labrador met een poedel. Wat je dan krijgt is een ontzettend schattige hond met korte krullen. Hierdoor kun je niet zo goed zien hoe het met zijn huid gesteld is, dus het is verstandig om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts.

Hoe de vacht er precies uit ziet, verschilt erg per hond en dit kun je dus van tevoren niet precies voorspellen. De labradoodle is perfect voor jou als je op zoek bent naar een hele liefhebbende hond.

De levensverwachting van de labradoodle is ongeveer hetzelfde als die van de labrador, namelijk twaalf jaar. Er zijn wel een aantal gezondheidsproblemen waar de labradoodle vaak last van heeft. Zo zijn ze gevoelig voor een heupdysplasie en voor auto-immuunziekten.

De labrottie

Als je op zoek bent naar een hele actieve gezinshond, dan is de labrottie zeer geschikt voor jou. Dit is een mix tussen de labrador en rottweiler. De rottweiler is van nature een hele actieve en beschermende hond omdat hij vroeger veel werd gebruikt als waakhond.

Zowel de rottweiler als de labrador is erg toegewijd aan het baasje. Hierdoor is de labrottie niet alleen een mooie, maar ook een loyale toevoeging aan het gezin.

De labrottie kan net zo groot worden als een echte rottweiler, dus zo’n zeventig centimeter. Let er dus op dat je genoeg plek en ruimte hebt om deze hond op te voeden. De rottweiler is qua karakter heel anders dan de labrador en het is daardoor moeilijk in te schatten hoe de labrottie precies gaat zijn.

Je weet namelijk niet van tevoren op welke van zijn ouders hij het meeste lijkt. Als je van allebei de ouders weet dat het lieve en goedaardige honden zijn, dan weet je dat dat met je labrottie waarschijnlijk ook wel zo het geval is.

De goldador

Als je twee van de meest populaire hondenrassen met elkaar mixt, namelijk de labrador en de golden retriever, krijg je de goldador. De rassen hebben veel overeenkomsten. Ze zijn erg intelligent en kunnen hierdoor snel leren. Daarnaast zijn ze ook allebei heel vriendelijk en vinden ze het fijn om zoveel mogelijk tijd door te brengen met hun familie.

De goldador is dankzij zijn intelligentie en vriendelijk karakter erg populair als blindengeleidehond. Zo is in Engeland bijna zestig procent van alle blindengeleidehonden een goldador.

Qua uiterlijk lijken de golden retrievers en de labradors erg op elkaar en de goldador lijkt hier dan natuurlijk ook op. De goldador heeft wel een iets kortere vacht net zoals de labrador. Dit verschilt echter wel per hond natuurlijk.

Over het algemeen is de goldador een gezonde hond. De labrador heeft wel een aantal gezondheidsrisico’s die de goldador over kan nemen. Gemiddeld wordt een goldador tussen de tien en twaalf jaar oud.

De boulab

De boulab is een mix tussen de labrador en de berner sennen hond. De berner sennenhond is een hele grote, maar vriendelijke familiehond die erg gehecht is aan zijn gezin. Het zijn over het algemeen hele kalme honden.

Als volwassenen kunnen ze vrij afstandelijk zijn, maar wanneer je van jongs af aan al veel werkt aan hun socialisatie, dan kun je dit een beetje voorkomen. Anders kunnen ze namelijk best wel nerveus worden als ze bij vreemden in de buurt zijn en krijgen ze de neiging om hun gezin te bewaken.

Houd er rekening mee dat de boulab een vrij grote hond is. Hij kan namelijk net zo groot worden als de berner sennenhond en die kan wel zeventig centimeter groot worden. De berner sennenhond wordt over het algemeen niet heel oud. Dat zie je vaker bij grote honden. De boulab wordt helaas gemiddeld ook maar acht jaar oud.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Labrador

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De borador

Wanneer je de labrador mixt met een border collie, krijgt je een borador. Border collies zijn ontzettend slim en als ze goed getraind zijn kunnen ze hun baasje goed helpen bij verschillende taken. Ze zijn heel erg trouw aan hun familie en willen deze dan ook graag dienen. Het is dan ook de ideale gezinshond, vooral voor een actief gezin. Gemiddeld worden ze iets kleiner dan een labrador en worden ze zo’n vijftig centimeter groot.

De houding van de border collie is heel erg anders dan die van de labrador waardoor het lastig is om te zeggen hoe je borador pup precies zal zijn. Het ligt er maar net aan op wie van zijn ouders hij het meeste lijkt. De borador kan net als de border collie een lange vacht hebben die veel verzorging nodig heeft. De borador wordt gemiddeld zo’n twaalf jaar oud.

De beagador

De beagador is een mix tussen de labrador en de beagle. Zowel de beagle als de labrador is toegewijd aan het gezin en vindt het fijn om zoveel mogelijk tijd met hen door te brengen. Het zijn erg vriendelijke en lieve honden en de beagador is dat dus ook. Hierdoor is het een hele geschikte gezinshond. Daarnaast zijn ze ook erg loyaal en vrolijk. Niet zomaar een hond, maar echt een vriend dus.

Allebei de rassen hebben de aanleg om stevig te worden en dat is bij de beagador dus ook zo. Houd er dus rekening mee dat je beagador niet teveel eet en dat je hem niet teveel snoepjes geeft, want overgewicht is niet goed voor zijn gezondheid. Gemiddeld wordt de beagador 46 tot 61 centimeter groot en weegt hij tussen de 14 en de 24 kilo.

De boxador

Als je een hele levendige en actieve hond wil, dan is de boxador wat voor jou. Dit is een mix tussen de labrador en de boxer. Ze worden behoorlijk groot, namelijk ruim 45 centimeter, en wegen gemiddeld zo’n 35 kilo.

Hij heeft een korte vacht en is voortdurend in de rui, wat kan zorgen voor flink wat haarverlies. Je kunt er dus voor kiezen om de vacht regelmatig te verzorgen zodat je geen last krijgt van rondzwervende haren.

De boxador is een hele vrolijke hond. Het middelpunt van het hondenfeestje om het zo maar te zeggen. Ze zijn heel beschermend en loyaal tegenover hun baasje en zijn daarnaast ook heel vriendelijk. Doordat de boxador veel energie heeft, is het handig als hij ook de ruimte krijgt om veel te bewegen. Verder vindt hij het ook fijn om een lange wandeling te maken met het baasje. Gemiddeld wordt een boxador tussen de tien en twaalf jaar oud.

De huskador

Voor een grote hond, kun je kiezen voor de mix tussen de husky en de labrador: de huskador. Hij kan namelijk wel 38 kilo wegen en ruim 60 centimeter lang worden. Gemiddeld wordt ‘ie zo’n 14 jaar oud.

De husky is erg vriendelijk en slim, maar kan het wel heel vervelend vinden om lang alleen gelaten te worden. Hij staat natuurlijk bekend om zijn dikke en weelderige vacht. Dit heeft de huskador niet, maar de vacht is wel een stuk langer dan die van de labrador. Wel zal hij veel haren verliezen, net als de husky.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload