Home | De kruising Labrador x Poedel is een schitterende mix

De kruising Labrador x Poedel is een schitterende mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Labrador kruist met een Poedel, dan krijg je de Labradoodle. Deze kruising is tegenwoordig erg populair. Deze hond kent zijn oorsprong in Australië. Het is een echte mode hond en iedereen wil tegenwoordig zo’n hond. Dat betekent ook dat er ontzettend veel gefokt wordt met deze honden en dat dat niet altijd ten goede komt van de Labradoodle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De geschiedenis van de kruising Labrador Doodle

De Labradoodle is in 1989 ontstaan. Een Australiër heeft toen een Labrador met een Poedel gekruist. Zijn doel was om een hond te creëren die de vachtstructuur van de Poedel had en de ‘will to please’ van de Retriever.

Het voordeel van de vacht van de Poedel is dat die hypoallergeen is en dat ook mensen die allergisch voor honden zijn, tegen de vacht van de Poedel kunnen. Een ander voordeel is dat de Poedel niet haart. En dat is natuurlijk iets wat de Labrador wel doet.

De Labradoodle is niet erkend

De F.C.I. heeft de Labradoodle niet erkend als officieel hondenras. Dat betekent dat iedereen een Labradoodle kan fokken en dat je dus ook niet precies weet wat er in zit. Bij het fokken van een erkende rashond, moet je je aan de raskenmerken houden.

Bij de Labradoodle is dat dus niet het geval, want er zijn geen raskenmerken. Zo krijg je dus heel veel verschillende honden, die allemaal Labradoodle heten, maar die wel allemaal verschillende eigenschappen hebben.

De gemiddelde leeftijd van de Labradoodle

Gemiddeld wordt de Labradoodle 14 jaar oud. Dat is iets ouder dan de gemiddelde levensverwachting van de Labrador, die 10 tot 12 jaar wordt. De schofthoogte van deze hond ligt tussen de 60 en de 65 centimeter. En het gewicht van een reu ligt tussen de 25 en de 35 kilogram en die van een teef tussen de 20 en 27 kilogram.

Maar omdat de Labradoodle een kruising is tussen twee rassen van verschillende afmeting, kan de Labradoodle ook zeer verschillen in grootte. Uiteraard proberen fokkers hier wel bepaalde eenheid in te brengen, maar je kunt dit nooit met zekerheid zeggen. Als je bijvoorbeeld voor een mini Labradoodle gaat, dan kan het zo gebeuren dat deze mini variant toch wat groter uitvalt.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Labrador (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vachtkleuren van de kruising Labrador Doodle

De Labradoodle is geen officieel ras. Het is een kruising tussen twee honden. Er is dus ook geen rasstandaard vastgesteld en je kunt dus ook niet zeggen welke vachtkleur goed is en welke niet. Als je de Labrador met de Poedel kruist, kun je een aantal uitkomsten krijgen. Je kun een hond krijgen met één van de volgende vachtkleuren: wit, rood, bruin, zwart, zilver, karamel, chocola, abrikoos en goud.

Naast de kleur van de vacht kan ook de textuur van de vacht verschillen. Je kunt een Labradoodle met krullen krijgen, maar ook één met lange sluike haren, of een kortharige Labradoodle. Van oorsprong is de hond gefokt om een hond met een hypoallergene vacht te krijgen.

De verzorging van de vacht van de kruising Labrador Doodle

De verzorging van de vacht van de Labradoodle is best intensief. Met de Labrador kom je makkelijk weg met wekelijks een keer kammen. De Labradoodle moet dagelijks gekamd worden. Hij kan anders klitten in zijn haar krijgen en die kunnen uiteindelijk in de vacht groeien.

Het komt voor dat de vacht van een Labradoodle constant blijft groeien. Goed kammen is dan noodzakelijk, maar ook af en toe een knip- of scheerbeurt is dan onvermijdelijk.

De opvoeding van de Labradoodle

De Labradoodle is een hond die goed op te voeden is. Het is belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd wordt. Daar kun je direct mee beginnen zodat je pup bij je thuis is. Daarnaast heeft de hond een consequente, maar liefdevolle opvoeding nodig. Een opvoeding met harde hand is niet bevorderlijk bij deze hond.

Een puppycursus is een goed begin voor de opvoeding van je hond. Je hond leert hier hoe hij met andere honden om moet gaan en hij leert ook de basiscommando’s. Na een puppycursus is het verstandig om nog een aantal vervolgcursussen te doen. Dan leert je pas echt goed naar je te luisteren.

Blaffen en de Labradoodle

De Labradoodle is een hond die veel kan blaffen. Dat heeft de hond niet zozeer van de Labrador, maar meer van de Poedel. De Poedel kan namelijk erg waaks zijn en blaft veel. Het is verstandig om dit je hond direct af te leren. Op de puppycursus kunnen ze je hier tips en trucs voor geven.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Labrador

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een kruising Labrador Doodle kopen

Als je besluit een kruising Labrador Doodle te kopen, dan kun je dat het beste doen bij een fokker. Maar omdat dit geen rashond is, is er lastig te bepalen of het een goede fokker is of niet. Vraag de fokker naar zijn motieven om deze hond te willen fokken. En vraag ook of hij al eerder een nestje pups heeft gehad. Misschien kun je die bekijken om te kijken hoe die honden zijn.

Gemiddeld zul je voor een Labradoodle tussen de € 1.500 en de € 2.000 betalen. Soms vraagt een fokker er nog meer voor. Omdat het een echte mode hond is, zijn er ook mensen die deze hoge bedragen ervoor neerleggen. Dus het kan best zijn dat de fokker de prijs van zijn pups nog iets hoger legt. Pas op dat je ook niet te veel betaalt voor je hond.

Overige kosten van je Labradoodle

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met andere kosten. Je hond heeft een bench en een kussen nodig, een riem en een halsband, een voederbak en een drinkbak.

Maar je zult natuurlijk ook voer voor hem moeten kopen, snoepje, speeltjes en producten voor de verzorging van zijn vacht. Daarnaast kun je je hond niet altijd mee op vakantie nemen. Houdt daarom ook rekening van de kosten voor een hondenhotel.

Jaarlijks zul je met de hond naar de dierenarts moeten voor zijn vaccinatie, ook daar zul je geld voor achteruit moeten zetten. Gemiddeld moet je rekenen op € 1.000 tot € 1.500 per jaar aan kosten voor de verzorging van je Labradoodle.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload