Home | Heeft een Labrador temperament? En wat doe je eraan?

Heeft een Labrador temperament? En wat doe je eraan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Labrador is een populaire hond in Nederland en dat komt vast door het temperament van de Labrador. De hond is energiek, leergierig, enthousiast, vriendelijk voor kinderen en andere dieren en hij heeft een grote ‘will to please’.

Allemaal eigenschappen voor een geweldige gezinshond. Het is ook niet vreemd dat de hond zo ontzettend populair is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

De Labrador is energiek

De Labrador is een hond met heel veel energie. Die energie moet er ook uit. Dat betekent dat je veel met de Labrador moet wandelen en bewegen. Vier keer per dag een kort rondje is veel te weinig voor de hond.

Je moet echt naast de gewone wandelingen nog minstens een uur per dag intensief met de hond wandelen of trainen. Doe je dat niet, dan zul je in huis een vervelende, drukke en gefrustreerde hond hebben.

Voldoende beweging zodat je hond niet te dik wordt

Naast het gegeven dat de Labrador erg energiek is, is voldoende bewegen ook belangrijk voor de hond om zijn gewicht onder controle te houden. De Labrador eet graag en deze honden hebben aanleg om snel te dik te worden. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen voeding en beweging.

Merk je dat je Labrador te dik wordt, kijk dan kritisch naar zijn voeding en beweging. Misschien kun je hier iets in aanpassen.

De Labrador is leergierig

Leergierigheid is ook een onderdeel van het temperament van de Labrador. Ze vinden het ontzettend leuk om dingen te leren. Daarbij verwachten ze wel van jou, hun baas, dat je de leiding neemt. De Labrador leert het beste als je consequent en duidelijk bent.

Het belonen van goed gedrag is een goede methode om je Labrador iets te leren. De hond doet alles voor eten en ze zullen dit erg leuk vinden. Let er wel op dat je je hond niet te veel te snoepen geeft, want dan kunnen ze weer te dik worden.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Labrador (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Labrador is een enthousiaste hond

Verwacht je dat je Labrador inbrekers buiten de deur houdt? Dan moeten we je helaas teleurstellen. De Labrador is een hond die iedereen, dus ook vreemden, met veel enthousiasme zal begroeten. De Labrador heeft zeker niet het temperament dat een waakhond heeft.

Van oorsprong is de hond een jachthond. Waarbij hij het wild dat aangeschoten is ophaalt voor de jager. Als waakhond is de Labrador totaal niet geschikt. Daarvoor is hij te vriendelijk, lief en enthousiast.

De Labrador is een vriendelijke hond voor kinderen en andere dieren

De Labrador kan heel goed overweg met kinderen en andere dieren. Het is wel verstandig om de hond hier ook mee op te laten groeien. Dat is een belangrijk onderdeel van zijn socialisatie. Een puppycursus is ook aan te raden voor jou en je Labrador. Je hond leert dan hoe hij om moet gaan met andere honden en ook met andere mensen. En hij leert natuurlijk de basiscommando’s.

Neem je jonge Labrador zo veel mogelijk mee op visite bij andere mensen. Zo kan hij kennis maken met verschillende mensen en ook met kinderen en andere dieren. Je zult merken dat je hond als hij volwassen is, hierdoor met iedereen en alles overweg kan.

Een Labrador zal eigenlijk nooit agressief reageren tegenover andere honden of kinderen. Het is wel belangrijk dat je hond goed gesocialiseerd is. Ook is een goede en consequente opvoeding belangrijk. De hond weet dan wanneer hij iemand genoeg heeft begroet, als hij van jou het commando hoort om te stoppen.

De Labrador heeft een grote ‘will to please’

De Labrador heeft er alles voor over om zijn baas gelukkig te maken. Deze grote ‘will to please’ heeft er ook toe geleid dat de Labrador een populaire hond is om te kruisen met andere rassen.

Deze eigenschap zien fokkers graag ook terug bij andere hondenrassen en ze proberen dat door middel van een kruising in een ander ras te fokken. Helaas is het bij het kruisen van rassen nog steeds zo, dat je nooit zeker weet wat de karaktereigenschappen van de pups zullen zijn.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Labrador

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Labrador? Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het temperament van je Labrador beïnvloeden

Als je het temperament van je Labrador wilt beïnvloeden, dan kost dat heel veel energie. Het temperament is onderdeel van zijn karakter en dat is bijna niet te beïnvloeden. Je kunt bepaalde eigenschappen van de hond wel proberen te verminderen.

De Labrador staat erom bekend dat hij iedereen erg enthousiast begroet. Dit is een onderdeel van zijn temperament. Je kunt dit als baas proberen af te remmen door hier in de socialisatiefase van je hond op te focussen.

Leer je hond om niet iedereen enthousiast te begroeten, maar om iets terughoudender te zijn. Dit kost veel training en tijd. En als je dit niet tijdens de socialisatiefase doet, dan is het lastig om het op latere leeftijd nog af te remmen.

Datzelfde geldt voor blaffen. Een Labrador blaft over het algemeen niet veel. Maar er zijn exemplaren die dit wel vaak doen. En die honden blaffen meer en vaker. Je kunt dit afleren, door je hond ander gedrag aan te leren.

Blaft je hond altijd als er iemand langs het huis loopt? Probeer dan ander gedrag bij je hond aan te leren. Geef hem bijvoorbeeld iedere keer een snoepje als er iemand langs loopt. Na verloop van tijd zal je hond dan niet meer blaffen naar de voorbijganger, maar komt hij bij jou omdat hij een snoepje wil.

Verdiep je in het temperament van de Labrador

Voordat je een hond koopt is het verstandig om je goed te verdiepen in het ras. Past het karakter en het temperament van dat ras wel bij jou als baas? Als het antwoord nee is, dan kun je beter op zoek gaan naar een hond die qua temperament wel bij jou past.

Het afleren van eigenschappen van de Labrador is namelijk heel erg moeilijk. Dat kost veel tijd en energie. En de kans dat het niet lukt, is ook erg groot. Maar de meeste mensen zullen prima met het temperament van de Labrador om kunnen gaan. Het is een liefdevolle en vriendelijke hond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload