Home | Labrador herplaatsen: lees hier hoe een herplaatsing werkt (+ tips)

Labrador herplaatsen: lees hier hoe een herplaatsing werkt (+ tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bij het laten herplaatsen van een Labrador komt heel wat bij kijken. Je kunt zelf proberen een nieuw baasje voor je Labrador te vinden. Maar je kunt dit ook uitbesteden en dit bijvoorbeeld door een asiel of stichting laten doen.

Er zijn verschillende mogelijkheden en ook verschillende manieren om een herplaatsing goed te laten verlopen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Labrador nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Labrador!

Redenen voor een herplaatsing van je Labrador

Er kunnen diverse redenen zijn voor het laten herplaatsen van je Labrador. En voor iedere reden is er ook een ander traject om de herplaatsing aan te pakken. Wat de reden ook is, het is en blijft een vervelende situatie, zowel voor de hond als voor de baas.

Dus het is belangrijk om hier goed over na te denken. Misschien zijn er andere manieren om een herplaatsing te voorkomen? Als dat niet het geval is, dan kun je je hond laten herplaatsen.

Je moet je Labrador laten herplaatsen door familieomstandigheden

Soms kun je er niets aan doen en kun je niet meer zelf voor je hond zorgen. Dat kan bijvoorbeeld door ziekte zijn. Maar ook een scheiding kan soms leiden tot een herplaatsing van je Labrador, omdat geen van beide baasjes full-time voor de hond kan zorgen.

Een andere omstandigheid kan bijvoorbeeld een allergie zijn, of dat je hond niet om kan gaan met een nieuwe baby. Er zijn tig omstandigheden te bedenken waarom je je Labrador niet meer kunt houden. Als er geen andere oplossing is, dan is herplaatsing soms de beste keuze.

Je moet je Labrador laten herplaatsen door gedragsproblemen

Laat je hond ongewenst gedrag zien en lukt het je niet om dit gedrag om te buigen naar gewenst gedrag? Dan kun je eerst natuurlijk nog hulp zoeken voor jou en voor je hond. Er zijn honden deskundigen die bij je thuis kunnen komen om je te helpen het ongewenste gedrag van je hond af te leren.

Geef dit de tijd, ongewenst gedrag is niet binnen een week afgeleerd. Heb je echt alles geprobeerd zonder enig resultaat? Dan kan het laten herplaatsen van je Labrador een oplossing zijn.

Let op: Het kopen of adopteren van een Labrador (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Labrador Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het traject van herplaatsing van je Labrador

Als je eenmaal het besluit hebt genomen om je Labrador te laten herplaatsen, dan kun je dit op een aantal manieren doen. Je kunt zelf een nieuw baasje voor je hond vinden. Dit kost veel tijd en energie.

Het is soms ook lastig voor jou om bij de keuze van een nieuwe baas de belangen van je hond altijd voorop te stellen. Je kunt ook besluiten om hulp te vragen bij het herplaatsen van je Labrador. Je kunt het asiel vragen of ze je hierbij willen helpen.

Zelf een nieuw baasje voor je Labrador vinden

Besluit je om zelf een nieuw baasje voor je Labrador te zoeken, dan is het verstandig om allereerst goed je hond te beschrijven. Wat is zijn karakter, wat zijn de pluspunten van je hond en wat zijn de minpunten. Ook zul je zo’n lijstje van jezelf moeten maken.

Je kunt dan focussen op waar jij als baas tekort bent geschoten. En je kunt een lijstje maken met de eigenschappen die de nieuwe baas moet hebben. Dat zijn dan vaak de punten waarop jij tekort schiet. Als je dat helder hebt, kun je je zoektocht starten.

Je kunt natuurlijk via internet een baasje zoeken, of je kunt in je netwerk rondvragen of er iemand is die graag een Labrador zou willen hebben. Zodra er een kandidaat is, is het verstandig om eerst kennis met elkaar te maken zonder hond.

Leg uit waarom jij je Labrador wilt laten herplaatsen en ook wat jij zoekt in de nieuwe baas voor jouw hond. Uiteindelijk kun je je hond en de kandidaat kennis laten maken met elkaar. Je kunt ook een periode afspreken waarbij de hond en de nieuwe baas elkaar goed kunnen leren kennen. Bijvoorbeeld 14 dagen of nog iets langer. Bevalt het goed, dan is het een match, zo niet, dan moet je nog even verder zoeken.

Het asiel vragen om je Labrador te herplaatsen

Je kunt ook het asiel inschakelen om je Labrador te laten herplaatsen. Zij hebben mensen in dienst die goed met honden om kunnen gaan. Vaak zien zij snel wat de hond nodig heeft, of de hond goed trainbaar is en of de hond makkelijk is te herplaatsen.

Als zij de hond kunnen herplaatsen, dan vragen zij jou om de hond af te staan. Hierbij onderteken je een formulier waarin je officieel afstand doet van je hond. Je moet hier vaak een bedrag van € 100,- voor betalen.

Zodra jij afstand van de hond hebt gedaan, is de Labrador niet meer jouw eigendom. Het asiel gaat dan met de hond aan de slag. Ze laten de hond eerst een paar dagen wennen en kijken dan wat de hond allemaal kan en wat hij nodig heeft. Als dat duidelijk is maken ze een profiel van de hond aan op hun website.

Mensen kunnen dan aangeven dat ze interesse hebben in de hond. Het asiel kijkt dan wie de beste match is voor de hond. Als die gevonden is, dan neemt de kandidaat de hond over en is jouw Labrador herplaatst.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Labrador

Overweeg je een Labrador te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Labrador Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Herplaatsen van je Labrador is een emotionele gebeurtenis

Het laten herplaatsen van je Labrador is niet iets wat je zo even doet. Het is vaak een emotionele gebeurtenis, zowel voor de baas als voor de hond. Je hond zal zeker de eerste paar weken van slag zijn. Hij gaat weg van zijn vertrouwde plek.

En hij komt terecht in een asiel met andere mensen en andere honden. En tenslotte komt hij weer op een nieuwe plek terecht, met weer andere mensen. De hond heeft tijd nodig om dit te verwerken en om te wennen aan zijn nieuwe huis en baas.

Wees je ervan bewust dat zodra je hebt besloten om je hond te laten herplaatsen, dat je dan niet meer terug kunt. Als je het formulier bij het asiel hebt ondertekend, is je hond niet meer van jou. Je kunt dan ook geen aanspraak meer doen op je Labrador.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Labrador?

Bekijk dan het Labrador Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Labrador wilde weten in één compleet e-book!”

Labrador Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Labrador!

  • Wil je een Labrador kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Labrador zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Labrador trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Labrador de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Labrador en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Labrador Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Labrador Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Bekijk het Labrador Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload